Ga naar content

Mail ontvangen onderzoek cybercrime

De politie heeft op maandag 19 oktober een mail gestuurd naar e-mailadressen die zijn aangetroffen in een onderzoek naar cybercrime. In de e-mail wordt aangegeven dat het e-mailadres is misbruikt om ongewenste mailberichten te versturen. Er bevinden zich geen aanklikbare links in de mail waarop u kunt of moet klikken. Wel wordt verwezen naar een aantal pagina’s op www.politie.nl voor meer informatie. Deze links kunt u kopiëren en plakken of overtypen in uw browser.

In het PDF bestand ziet u een afbeelding van de mail die wij hebben verzonden.

Veelgestelde vragen (Q&A) 

Hoe zijn criminelen aan mijn mailadres  gekomen?

Het is op dit moment (nog) niet bekend op welke wijze de gegevens zijn verkregen. Het onderzoek loopt nog. 
Het is in algemene zin bekend dat inloggegevens van accounts, vaak verkregen bij een grootschalige hack, in grote lijsten te koop worden aangeboden op het (dark)web. Met de inloggegevens van deze lijsten proberen criminelen geautomatiseerd in te loggen op klantaccounts bij webshops of online handelsplaatsen.


Is er misbruik gemaakt van mijn mailadres?

Uw e-mailadres is waarschijnlijk misbruikt om ongewenste mailberichten te versturen. 

Ik heb meerdere mailadressen. Zijn die ook bekend bij cybercriminelen?

Het mailadres waarop u de mail ontvangen hebt, is het mailadres wat naar voren komt in het onderzoek. Van andere mailadressen is dit niet bekend. We adviseren om voor dat mailadres het wachtwoord te wijzigen op alle accounts waarbij met dat mailadres wordt ingelogd. Daarbij is het advies om voor de verschillende accounts niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken.
Zodra u het wachtwoord, behorend bij het mailadres waarop u de mail heeft ontvangen, ook bij andere mailadressen gebruikt is het advies ook deze wachtwoorden te wijzigen. 

Ik heb het vermoeden dat er misbruik gemaakt is van mijn account. Wat moet ik doen?

U kunt aangifte doen bij de politie als uw account is misbruikt. 

Waarom is de mail verzonden van een no-reply-mailadres?

Op dit moment kunnen wij niet meer informatie geven dan in deze mail en op www.politie.nl te lezen is. 

Hoe kan ik controleren of mijn inloggegevens zijn verkregen bij een grootschalige hack?

U kunt op de site www.haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan. 

Hoe houd ik mijn inlog veilig?

 • Gebruik overal een ander wachtwoord.
  Nog steeds gebruikt 30 tot 40 procent van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen, waardoor een crimineel hier overal binnen kan komen als slechts één account gehackt is. Gebruik daarom unieke wachtwoorden voor al uw accounts.
 • Zorg voor sterke wachtwoorden. 
  Gebruik combinaties van hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens. Maak het wachtwoord zo lang mogelijk of gebruik een wachtwoordzin.
 • Gebruik een digitale wachtwoordkluis. 
  Om verschillende wachtwoorden te onthouden kun je ze bewaren in een digitale wachtwoordkluis, ook wel een wachtwoordmanager genoemd. Deze wachtwoordmanager bescherm je dan met een goed wachtwoord. Het voordeel is dat u alleen dat laatste wachtwoord hoeft te onthouden. Wachtwoordmanagers kunnen bovendien helpen om echt sterke wachtwoorden samen te stellen. Op de site van de Consumentenbond is veel informatie en uitleg te vinden over dergelijke wachtwoordmanagers.
 • Stel waar mogelijk 2-factor-authenticatie (2fa) in. 
  Op steeds meer plaatsen is het mogelijk om 2-factor-authenticatie (2fa) in te stellen. Dit wordt ook wel tweetrapsverificatie genoemd. Om ergens in te loggen moet u niet alleen uw wachtwoord kennen, maar de inlog ook op een andere manier bevestigen. Dat kan bijvoorbeeld via een app of sms op uw smartphone of met een vingerafdruk. Mocht iemand één of meerdere van uw wachtwoorden bemachtigd hebben, dan is dit voor oplichters een barrière. En wanneer u een melding op uw telefoon krijgt, weet u bovendien meteen dat iemand uit uw naam probeert in te loggen. U kunt dus meteen maatregelen nemen. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over cybercrime en welke maatregelen u kunt nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken? Tips hiervoor kunt u lezen op deze pagina.