Ga naar content

Blog: Schuldgevoel

Blog Schuldgevoel: de stam van een boom in het gras

Ik zie een jonge man in het gras zitten. De schrik is in zijn ogen af te lezen. Hij houdt zijn ene hand op zijn andere arm gedrukt. Een wat oudere man staat bij hem, ook hij kijkt verward om zich heen. Hun flink gehavende auto staat iets verderop.

Mijn collega en ik spreken hen aan. Het zijn vader en zoon. De zoon bloedt bij zijn onderarm en heeft veel pijn. Een toegesnelde ambulancebroeder komt hem verzorgen.

Ik vraag de vader hoe het ongeluk is gegaan, maar hij reageert niet meteen. Na een tijdje zegt hij: ‘Ik moest uitwijken voor een andere auto die heel langzaam reed. Daarbij raakte ik van de weg.’

De auto raakte een lantaarnpaal en is hierdoor gaan tollen. De lantaarnpaal is finaal uit de grond gereden. Erachter staat een dikke boom. De twee mogen van geluk spreken. Die lantaarnpaal is hun redding geweest. Anders was de auto vast en zeker tegen de boom gevlogen. En dan hadden ze wel dood kunnen zijn.

Uit de blaastest blijkt dat de vader gedronken heeft. ‘Tja, een wijntje ofzo. Ik wilde alleen even snel mijn zoon op de trein zetten.’

In het ziekenhuis, waar de zoon wordt behandeld voor zijn arm, ga ik nog even naar de vader toe. De man is emotioneel. Het schuldgevoel drukt zwaar op hem, hij neemt het zichzelf enorm kwalijk. Ik zeg tegen hem dat dit gevoel wel terecht is, maar dat hij dat nu even naast zich neer moet leggen. En dat hij zelf ook van geluk mag spreken.

De man begint te huilen en vertelt dat hij zijn zoon in zijn jeugd al eens bijna is kwijtgeraakt door een ziekte. Troostend leg ik mijn hand op zijn schouder. Samen praten we nog even over wat er is gebeurd, totdat hij weer wat rustiger is.

Bij aanrijdingen zijn er alleen maar verliezers. Het is niet aan mij om mensen te veroordelen. Dat doet de rechter. Het is mijn taak om de feiten zo goed mogelijk op papier zetten en om hulp te verlenen.

Financieel zal de man een flinke klap krijgen. Een kapotte lantaarnpaal, de schade aan zijn auto en de ziekenhuiskosten voor zijn zoon. Ook voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van een ongeval krijgt hij een fikse boete. Maar het had allemaal veel erger kunnen aflopen.