Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Bij een noodsituatie

Voelt het alsof de situatie zeer snel overhit of gewelddadig kan worden? Loopt iemand direct gevaar? Heeft u direct hulp nodig? Bel dan naar 112 (gratis).

Wat kunt u doen?

In het geval van een noodsituatie is het belangrijk om rustig te blijven en de volgende stappen te volgen:

  • Bel naar 112 (gratis)
  • Geef de politiemedewerker uw locatie en een korte beschrijving van de noodsituatie. Volg de instructies van de politiemedewerker en beantwoord eventuele vragen die ze hebben.
  • Als het mogelijk is, geef dan eventuele aanvullende informatie die voor de hulpverleners nuttig kan zijn, zoals een beschrijving van de persoon of situatie die betrokken is bij de noodsituatie.
  • Blijf aan de lijn totdat de politiemedewerker u vertelt dat het veilig is om op te hangen.

Onthoud dat de politiemedewerker er is om u te helpen en u te begeleiden bij het proces. Vertrouw op hun instructies en doe uw best om rustig te blijven en zoveel mogelijk informatie te geven.

Spoed

112

Bent u doof of slechthorend, of heeft u een spraakbeperking?

Dan heeft u de volgende opties om makkelijker in contact te komen met de meldkamer van de politie:

e-SMS

Als bellen naar 112 lastig voor u is, kunt u ook via SMS contact met een meldkamer zoeken om een noodgeval te melden. Dit heet e-sms, dat staat voor 'emergency-sms'. Meer informatie over e-sms.

112NL app

112NL is de officiĆ«le app van de Nederlandse noodhulpdiensten politie, brandweer, ambulance en Koninklijke Marechaussee. Als u in een noodsituatie 112 belt via de 112NL app, dan stuurt u extra gegevens naar de meldkamer, zoals uw locatie. Hierdoor kan de meldkamer u sneller en beter helpen.  Als het contact met u via de telefoon niet goed verloopt, dan kan de meldkamer via 112NL een chatgesprek starten. Bijvoorbeeld als u niet of moeilijk kunt spreken of horen, of als u niet goed Nederlands of Engels spreekt. 

Tolkcontact

Ook kunt u een oproep doen via de app Tolkcontact. De app werkt op uw smartphone, tablet of computer. Meer informatie over de app Tolkcontact

Ziet u een dier in nood?

Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 112. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u direct met 112. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, dan kunt u bellen met 144.

Bel met het meldpunt voor dierenleed

144