Ga naar content

Dodelijk schietincident Nieuwlandhof

In de vroege ochtend van maandag 24 maart, rond kwart voor vier, vond er aan het Nieuwlandhof in Amsterdam-Zuidoost een schietincident plaats waarbij de 30-jarige Rucienne Luigi Caupain ('Paparois’ / ‘Rois’) om het leven kwam. Het slachtoffer is met meerdere schoten om het leven gebracht.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Een 21-jarige man raakt bij dit schietincident lichtgewond en heeft zichzelf kort daarna gemeld bij een ziekenhuis. Na behandeling kon hij weer heengezonden worden en is hij direct door de politie aangehouden als verdachte van mogelijke betrokkenheid bij dit schietincident. Behalve deze 21-jarige man is ook een 19-jarige man aangehouden en een 32-jarige vrouw. Inmiddels zijn alledrie de verdachten weer heengezonden door de officier van justitie, omdat er geen reden was om hen voor te geleiden voor de rechter-commissaris.

Het onderzoek is in volle gang en de recherche is op zoek naar getuigen van het schietincident en alle informatie die kan leiden tot de oplossing van dit ernstige misdrijf. Op woensdagavond 2 april verspreidt het onderzoeksteam een flyer met een getuigenoproep in het gebied rondom de Nieuwlandhof. 

Update

Op dinsdag 13 mei besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht opnieuw aandacht aan de dood van de 30-jarige Rucienne Luigi Caupain. De politie geeft hierin nieuwe informatie over de de laatste (uitgaans)avond van Rucienne. Naar aanleiding hiervan heeft het rechercheteam, dat de zaak in onderzoek heeft, aanvullende vragen.

 

De uitgaansavond van Rucienne 

De 30-jarige, van oorsprong uit Curaçao afkomstige Rucienne Luigi Caupain wordt door een vriend opgehaald van zijn logeeradres aan het Nieuwlandhof in Amsterdam-Zuidoost. Ze gaan stappen. Ook de vriendin en het jongere broertje van de vriend van Rucienne gaan mee.

Beachclub Bloomingdale

Hun eerste bestemming is Beachclub Bloomingdale in Bloemendaal. Daar wordt die avond en nacht het jaarlijks terugkerend evenement ‘Sweets’ georganiseerd. De vier komen rond kwart over tien in Bloemendaal aan. Ze blijven niet heel lang op het drukbezochte feest: even na half twaalf gaan ze alweer terug richting Amsterdam.

Club Air Amsterdam

Ze parkeren hun auto in een parkeergarage aan de Amstelstraat in Amsterdam. Rucienne heeft voor dit tweede feest een andere outfit bij zich, dus hij kleedt zich om. Hun volgende stop is de nachtclub Club Air. De groep komt om kwart over twaalf aan op het feest ‘Birdhouse’, waar ze ongeveer drie uur zullen blijven. Even na drieën, het is inmiddels maandag 24 maart, vertrekken ze weer en gaat Rucienne met de andere drie naar de McDonalds aan de Muntbergweg. Deze blijkt gesloten te zijn. Ze gaan naar huis.

 

Dodelijk schietincident

Rond tien over half vier zijn ze weer terug op het Nieuwlandhof. Nietsvermoedend neemt Rucienne afscheid van zijn vrienden. Direct na het uitstappen wordt Rucienne Luigi Caupain door meerdere kogels geraakt. Ook een van de broers krijgt een kogel in zijn rug. De 30-jarige Rucienne sterft ter plekke.

 

Vragen

  • Eén van de broers, een vriend van Rucienne, is in zijn rug geraakt. Hij is door zijn vriendin met de auto, waarmee ze die nacht op stap waren, naar het AMC ziekenhuis gebracht. Dit was rond 03.45 uur op maandag 24 maart. Er waren die nacht wegwerkzaamheden bij het viaduct van Station Holendrecht. De rit van het Nieuwlandhof naar het AMC duurt ongeveer vier minuten. De gewonde broer en zijn vriendin reden in een zwarte Mercedes A-klasse 160. Wie heeft gezien dat deze man en zijn vriendin naar het AMC gingen? Wie weet is er iets op die rit gezien dat toch met de zaak te maken heeft. Soortgelijke Mercedes A-klasse 160
  • Wie heeft gezien of Rucienne en zijn vrienden mogelijk eerder die avond gevolgd zijn? Dat kan zijn geweest op hun rit van Amsterdam naar Bloemendaal en terug of bijvoorbeeld van Club Air terug naar het Nieuwlandhof.

  • De politie wil in contact komen met bezoekers van de twee feesten waar Rucienne en zijn vrienden zijn geweest, omdat daar misschien iets is gebeurd of opgevallen. Bijvoorbeeld een incident met andere bezoekers, of is er gezien dat ze daar in de gaten werden gehouden? Ze waren zondag 23 maart dus tussen 22.15 en 23.40 uur in Bloomingdale bij het evenement Sweets. Van 00.15 tot ongeveer 03.00 uur waren zij in Club Air in Amsterdam bij het feest Birdhouse.

  •  Wie heeft in de nacht van zondag 23 op maandag 24 maart iets gezien of gehoord op het Nieuwlandhof? Eén getuige zegt bijvoorbeeld dat hij daar een man met een bivakmuts heeft gezien. De politie weet van andere getuigen dat rond 03.30 uur, zo’n tien minuten voor de schietpartij, er twee mannen met capuchons opgevallen zijn. Die mannen liepen over het parkeerterrein aan het Nieuwlandhof, in de richting van het Nieuwersluishof. Dat zouden de daders kunnen zijn geweest, anders zijn het belangrijke getuigen.

  • Direct na het incident is een startende en wegrijdende scooter gehoord. Wie heeft deze scooter gezien?

  • In de buurt van de plek waar Rucienne is doodgeschoten, is een ketting gevonden. Mogelijk heeft deze ketting iets met de zaak te maken. Wie herkent deze ketting? Wie heeft deze ketting ooit gedragen? Wie herkent deze ketting?

  • Ook zou er vlakbij de plek waar Rucienne stierf een donkere bandana hebben gelegen. Toen de politie deze bandana veilig wilde stellen, was deze verdwenen. Wie heeft meer informatie over deze bandana? Wie heeft bijvoorbeeld iemand met een bandana gezien die nacht of wie heeft gezien dat de bandana werd weggehaald?

  • Een paar uur voor het dodelijke schietincident zou er een ruzie hebben plaatsgevonden op het Opheusdenhof, net aan de andere kant van de Holendrechtdreef. Volgens getuigen was het slachtoffer Rucienne mogelijk bij die ruzie betrokken. Wie heeft meer informatie over deze ruzie? Bijvoorbeeld over waar de ruzie over ging en of Rucienne bij deze ruzie aanwezig was.

  • De politie weet dat Rucienne of 'Paparois' meerdere vriendinnen had. Van enkele vriendinnen weet de politie nog niet wie dit zijn. De politie wil alsnog met deze vrouwen in contact komen; zij kunnen ons mogelijk informatie geven die verder kan helpen bij het vinden van de daders.

Beloning

De hoofdofficier van justitie heeft in deze zaak een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze moord.

Elke tip kan helpen. Heeft u antwoord op één of meer gestelde vragen of heeft u andere informatie over deze zaak, vul dan het tipformulier in of neem contact op met de politie via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Verder begrijpt de politie het als u het moeilijk of misschien zelfs eng vindt om een tip door te geven. U kunt ook vertrouwelijk met de politie spreken via het Team Nationale Criminele Inlichtingen op 079-3458999 of anoniem blijven via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening

Op de hoogte blijven via RSS

Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

RSS feed Dodelijk schietincident Nieuwlandhof