Ga naar content

Liquidatie Derkaoui van der Meijden

Derkaoui van der Meijden, Pirki voor vrienden, werd maandagavond 18 augustus met een automatisch vuurwapen neergeschoten op de Borneokade. Hij werd met diverse verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. Daar is hij in de loop van de nacht aan zijn verwondingen overleden.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Derkaoui van der Meijden loopt omstreeks 23.00 uur over de Borneolaan t.h.v. de bloemenkraam op de hoek met de C. van Eesterenlaan. Op de hoek heeft hij een ontmoeting met een donkerblonde man van ongeveer 30 jaar oud. De twee lopen in de richting van de Blauwpijpstraat naar de Borneokade. Ze slaan rechtsaf de kade op in de richting van het kinderdagverblijf.  

Vanuit de bosjes van de C. van Eesterenlaan lopen twee donker geklede mannen op hen af. Ze dragen een helm. Eén van hen heeft een automatisch wapen in zijn hand.  Derkaoui en de onbekende man rennen weg. Van der Meijden rent het trapje op naar de C. van Eesterenlaan. Zijn gezeldschap rent de andere kant op. Terwijl Van der Meijden de trap op rent, raakt een kogel Van der Meijden in zijn been. Derkaoui rent voor zijn leven, tussen de flats door terug naar de Borneokade. Hij loopt daar op het voetpad, waar ook de twee donker geklede mannen staan die eerder op Derkaoui en zijn kennis schoten. Een van de twee mannen schiet met een automatisch wapen opnieuw op Derkaoui die zwaar gewond achterblijft op het voetpad. 

Achtergronden Derkaoui van der Meijde, bijnaam Pirki

Derkaoui van der Meijden, Pirki voor vrienden, is geen onbekende van de politie. Deze 34-jarige Van der Meijden verdiende  zijn geld in het criminele milieu. Hij was vermoedelijk betrokken bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt van december 2012. Van der Meijden verbleef op verschillende adressen en had geen vaste verblijfplaats. Op de regenachtige maandagavond 18 augustus had hij op de Borneolaan in Amsterdam-Oost  kennelijk een afspraak.

Deze liquidatie van Derkaoui van der Meijden staat niet op zichzelf. Al twee jaar lang woedt een onderlinge strijd binnen het Amsterdamse criminele milieu. Voor de liquidatie van Derkaoui van der Meijden waren reeds 7 dodelijke slachtoffers gevallen. Het vermoedelijke begin is in 2012 met de liquidatie van Redouan Boutaka in een waterpijpcafe in Amsterdam. Daarna volgde een dodelijke schietincident  in Antwerpen.

Eind december 2012 wordt in de drukbevolkte Staatsliedenbuurt geschoten met automatische wapens. Twee mannen stierven: Said el Yazidi en Youssef Lkhorf. In maart 2013 werd Rida Bennajem doodgeschoten. In april 2014 stierf Gwenette Martha als gevolg van een kogelregen. Hij was het vermoedelijke kopstuk van een van de vechtende groepen.

In juli viel een onschuldig slachtoffer. Het was Stefan Regalo Eggermont. Na de troostfinale op het WK voetbal werd hij in zijn auto van dichtbij doodgeschoten. Het blijkt een persoonsverwisseling. Toevallig reed Stefan in een zelfde soort auto als de man die vermoedelijke het doelwit had moeten zijn. Hij liet zijn vrouw en een zoontje van 2,5 jaar oud na.

De politie roept mensen die meer van de achtergronden van deze liquidaties weten op om contact op te nemen met de politie. Dat kan ook aan rechercheurs van het Team Nationale Criminele Inlichtingen of aan Meld Misdaad Anoniem.  Politie en justitie doen een dringend beroep op mensen die meer van die achtergronden weten om te voorkomen dat meer meer (onschuldige) slachtoffers vallen tijdens deze schietincidenten. 

Verdachten

Uit het politieonderzoek komt naar voren dat de verdachten van dit dodelijk schietincident  twee getinte, mogelijk donkergetinte mannen waren met donkere kleding. Waarschijnlijk droegen ze een helm. Eén van hen had een automatische wapen bij zich dat zat verstopt in een vuilniszak. 

Er is geschoten met een automatisch vuurwapen en de schutter heeft erg vaak gemist terwijl hij van dichtbij schoot. Waarschijnlijk was hij niet goed in staat om het wapen onder controle te houden. Ruiten van panden in de omgeving van de Borneokade op het Borneo-Eiland in Amsterdam waren beschadigd en er is zelfs een kogel in de koelkast van een woning terechtgekomen. Er zaten ook kogelgaten in de muren en dak van een kinderdagverblijf. De liquidatie gebeurde ’s avonds laat op een tijdstip dat er gelukkig geen kinderen en personeel aanwezig waren.

Inslag van rondvliegende kogelInslag rondvliegende kogel

Getuigen van de liquidatie op de bushalte

Vlakbij het kinderdagverblijf waar voor de eerste keer op Van der Meijden geschoten is, staat een bushalte. Tijdens het schieten zaten daar  twee jongemannen van rond de 20 jaar oud op de bus te wachten. Mogelijk waren dat toeristen. Even later hebben zij een taxi gepakt, omdat er geen bus meer reed.  De politie denkt dat  zij Derkaoui hebben zien rennen en wellicht hebben zij de daders van deze liquidatie gezien. Deze getuigen hebben zich nog niet gemeld bij de politie.  

Plattegrond plaatsen delictVoetpad Borneokade

 

 

Vluchtscooter

De  twee verdachten die Derkaoui liquideerden kwamen aanrijden op een mogelijke zwarte Vespa scooter. Die scooter was voorzien van het kenteken MT-93-LT. Deze kentekenplaat werd gestolen vanaf een motor die geparkeerd stond op het eiland Wittenburg. Mogelijk heeft iemand dat gezien of heeft iemand een Vespa scooter met dit kentekenplaat zien rijden in de periode voor of na de liquidatie. De eigenaar van de kentekenplaat heeft niets met deze zaak te maken.

Twee verdachten op scooter

 

Automatisch wapen

Een van de twee verdachten had een automatisch wapen bij zich verstopt in een vuilniszak. Na het dodelijk schietincident vluchtten de daders met de scooter en met het wapen in de vuilniszak. De politie is op zoek naar getuigen die dit tweetal heeft zien rijden met een vuilniszak. Heeft iemand bijvoorbeeld gezien dat de bijrijder van een scooter die avond of nacht een vuilniszak weggooide?  

Tips

Heeft u antwoord op (een van) de bovenstaande vragen of heeft u andere informatie die mogelijk met de zaak te maken kan hebben? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw tip telefonisch doorgeven via de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Uw tip anoniem doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000. Team Nationale Criminele Inlichtingen is bereikbaar op 079-345 8 999

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=vGSMcP9zMa4

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening

Op de hoogte blijven via RSS

Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier. Meer informatie over het gebruik van RSS kunt u vinden op een andere pagina.

RSS feed Liquidatie Derkaoui van der Meijden