Ga naar content

Opgeloste zaak: onderzoek Anne Faber

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Hoe gaat het met het onderzoek naar de dood van Anne Faber?

Op dit moment is het rechercheonderzoek naar wat er precies gebeurd is met Anne en welke rol de aangehouden verdachte hierin speelde, nog in volle gang.

De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat de verdachte alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Dan moeten politie en Openbaar Ministerie ook heel terughoudend zijn in het geven van informatie over de zaak. Dat is één van de redenen dat er nu weinig berichtgeving komt over de voortgang van het onderzoek. Daarnaast heeft het rechercheteam op dit moment geen specifieke vraag aan het publiek. Er is geen concreet onderwerp waar we nu extra informatie over nodig hebben; er zijn in het onderzoek nog veel gegevens om uit te werken. Denk hierbij aan telecomgegevens, camerabeelden, sporen, tips en verklaringen. Zodra er ontwikkelingen zijn die we kunnen melden, zoals een vraag aan het publiek, dan gaan we hierover communiceren.

Over het verloop van de strafzaak tegen de verdachte doet het Openbaar Ministerie de berichtgeving. Wij zullen hun berichtgeving zo veel mogelijk delen.

Wat vertelden het OM, de politie en de burgemeester van Zeewolde tijdens het persmoment 12 oktober 18.00 uur?

Statement OM door plv. hoofdofficier Rutger Jeuken

Vandaag is in het bos in Zeewolde een lichaam gevonden nadat er op een specifieke plek bij het Nulderpad is gezocht. We hadden al aanwijzingen dat het lichaam van Anne Faber was. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat ze het inderdaad is.

Hoewel hiermee een einde komt aan weken van onzekerheid, realiseren we ons dat dit nieuws hartverscheurend is voor alle betrokkenen die bijna twee weken tussen hoop en vrees hebben geleefd. Ik spreek mijn medeleven uit naar hen.  

Het lichaam van Anne zal verder worden onderzocht. Dit zal nog enige tijd vergen. Zodra dit onderzoek is afgerond, zal zij zo snel mogelijk aan de familie worden overgedragen.

De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft besloten dat hij vast blijft zitten. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij Anne’s vermissing en haar dood. De verdachte zit momenteel in beperkingen, wat betekent dat hij niet met de buitenwereld mag communiceren. Dit betekent ook dat het OM en de politie terughoudend moeten zijn met het verstrekken van informatie over het onderzoek.

Het onderzoek gaat nu verder om erachter te komen wat er exact gebeurd is. Over het verdere onderzoek geef ik het woord aan Gerda van Leeuwen van de eenheidsleiding van de politie.

 

Statement politie door lid eenheidsleiding Gerda van Leeuwen

Ik zit hier met heel gemengde gevoelens. Voorop staat de verslagenheid dat Anne Faber niet meer leeft. Ik spreek namens de hele politie ons medeleven uit naar de familie, vriend en vrienden van Anne. Er is nu een einde gekomen aan 13 dagen van knagende onzekerheid.

Woensdagavond laat gaf verdachte ons informatie over de locatie van het lichaam van Anne. Op basis daarvan zijn we met behulp van speurhonden gaan zoeken bij het Nulderpad in Zeewolde. Dit was tot dat moment nog geen zoeklocatie van ons.

We hebben het gebied rond het Nulderpad vannacht afgezet voor sporenonderzoek. Daarbij werd al vrij snel duidelijk dat er aanleiding was om hier verder te zoeken. We hebben de familie van Anne hier  direct over geïnformeerd.

Daarna is de forensische recherche begonnen met een zorgvuldig onderzoek om Anne te vinden en sporen veilig te stellen. Donderdagochtend hebben we inderdaad het lichaam gevonden.

Wat we nu doen is verder sporenonderzoek op de vindplaats. Daarnaast concentreert de recherche zich op alle feiten, tips, verklaringen, sporen, camerabeelden en ander bewijsmateriaal om erachter te komen wat er precies gebeurd is. Alle andere zoekacties zijn inmiddels stopgezet.

 

Statement gemeente Zeewolde door burgemeester Gerrit Jan Gorter

Heel Nederland was de afgelopen periode in de ban van de vermissing van Anne Faber. Vandaag hebben we het nieuws gekregen waar we allemaal bang voor waren. Op dit moment gaan onze eerste gedachten uit naar de familie en vrienden van Anne. Wij kunnen geen inschatting maken van het verdriet dat deze mensen doorstaan. Wij leven intens mee met de nabestaanden. Afgelopen periode is met man en macht naar Anne gezocht. Namens de burgemeesters van alle betrokken gemeenten dank ik alle vrijwilligers, politie, brandweer, defensie en alle andere organisaties die zich met hart en ziel hebben ingezet om Anne te vinden. 

Waarom vertelt de politie dat ze mogelijk een lichaam in beeld heeft? Waarom niet wachten op zekerheid?

In het hele onderzoek zijn we zo open mogelijk geweest over ontwikkelingen, mede omdat we tips en hulp nodig hadden. Die hebben we ook in groten getale gekregen. Daar zijn we dankbaar voor. Nu we niet meer op andere plekken dan het Nulderpad in Zeewolde zoeken, willen we daar ook open over zijn. Uiteraard informeren we steeds eerst de familie voordat we informatie naar buiten brengen.

Wat doet de politie nu?

Het gebied waar we onderzoek hebben gedaan in Zeewolde, is vrijgegeven. Het rechercheonderzoek naar de verdachte loopt nog volop. Over de details en ontwikkelingen kunnen we weinig delen. Dit omdat de verdachte in beperkingen zit en we daarom terughoudend moeten zijn in onze communicatie. Daarnaast willen we het onderzoek niet schaden door onderzoeksinformatie prijs te geven. Wanneer er ontwikkelingen in zijn die we mogen melden, zullen we dat doen.

 

Wat weten we over de aanhouding?

Een 27-jarige man uit Den Dolder is op maandag 9 oktober aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber uit Utrecht. Anne is nog steeds vermist.

Hoe is deze verdachte gevonden?

  • Zondag kwam informatie binnen bij het rechercheteam, die leidde naar een 27- jarige man. Deze man zat in een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder. Hoe deze informatie naar de verdachte leidde, wordt nog niet bekend gemaakt. Dat zou het onderzoek kunnen schaden.

Is de verdachte een bekende van de politie?

  • De verdachte zat een lange straf uit voor geweld- en zedendelicten. In het kader van die straf was hij geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving.

Waarom is hij niet direct aangehouden?

  • Het belangrijkste doel was Anne vinden. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt en besloten de man tot maandagmiddag nauwgezet in de gaten te houden in de hoop dat hij het onderzoeksteam naar Anne zou leiden. Toen dat niet gebeurde, is hij aangehouden. Dat is gebeurd op maandagmiddag in Den Dolder.

De verdachte zit in beperkingen, wat is dat?          

  • De verdachte zit ‘in beperkingen’ in het belang van het onderzoek. Dat is een door het OM opgelegde maatregel die betekent dat de verdachte géén contact mag hebben met de buitenwereld behalve zijn advocaat. Ook geldt dan dat de politie gebonden is aan grote terughoudendheid in het geven van informatie. Ondanks dat het onderzoek doorgaat, komt er daardoor nu weinig nieuwe informatie naar buiten.

Waarom is niet eerder bij die inrichting gezocht?

  • Er was tot zondag géén informatie die de inrichting of een specifieke bewoner hiervan verdacht maakte. Alle inspanning was en is erop gericht Anne te vinden. Daarom hebben we in het enorm grote gebied waar zij was gaan fietsen, gezocht op basis van o.a. telecomgegevens, de locatie waar de selfie gemaakt is, de locatie waar haar telefoon het laatst aan stond, de route die zij waarschijnlijk fietste, camerabeelden, de locaties waar haar fiets, jas en tas gevonden werden. Daarnaast hebben we steeds advies gekregen van experts van politie en defensie waar en hoe te zoeken. Ook op basis van binnengekomen tips hebben we verschillende locaties onderzocht.

Wat doet de politie nu?

  • Belangrijkste doel is erachter komen waar Anne is en wat de betrokkenheid van deze verdachte is bij haar vermissing.  De verdachte wordt daarom verhoord en zijn gangen vanaf de vermissing van Anne op vrijdag 29 september worden nauwgezet nagegaan. De zoektocht van politie, vrijwilligers en defensie gaat onverminderd door.  

Wat kunt u doen?

Bij het vinden van een Iphone

  • Vindt u een wit met zilverkleurige Iphone 5S, met of zonder zwart hoesje met witte stippen, bel dan de opsporingstiplijn via 0800-6070. 

plaatje van hetzelfde  type iPhone en hoesje als die van Anne

 

Welke specialismen zet de politie in?

In het onderzoek naar de vermissing van Anne werken veel verschillende politiespecialismen mee. Ook krijgt de politie advies van experts van onder meer Defensie.

Vermissingsonderzoek

Een rechercheteam met verschillende soorten rechercheurs en analisten coördineert het vermissingsonderzoek. Familierechercheurs vormen het vaste contact tussen de familie en de recherche.

Telecomgegevens

Het rechercheteam zorgt onder andere dat getuigen worden gehoord, buurtonderzoek wordt gedaan en onderzoekt de vele tips die binnenkomen. Digitaal experts van de politie doen onderzoek naar de telecomgegevens van Annes telefoon. Daarvoor vraagt de politie ook medewerking van providers. Forensische onderzoekers stellen sporen veilig, doen sporenonderzoek en hebben het contact met het Nederlands Forensisch Instituut, waar sporen verder onderzocht worden.

Specialistische ondersteuning

Het rechercheteam heeft contact met het politieteam dat de zoekacties coördineert. Daarin krijgt het team ondersteuning van onder andere Defensie waar en hoe te zoeken. Politieagenten in ME-dienst en verschillende soorten politiespeurhonden worden opgeroepen voor zoekacties. Voor verschillende soorten sporen zijn verschillende politiespeurhonden opgeleid. Zo vullen ze elkaar aan.

Samen met de familie

Deze opsomming is niet compleet, maar geeft een globaal beeld van de specialismen in dit onderzoek. Ook werkt de politie bij de zoekacties nauw samen met de familie en vrienden van Anne, en met het Rode Kruis en Veteranen. Wanneer het nodig is, vraagt de politie nog meer experts of inzet van andere organisaties, zoals de brandweer.

Hoe staat de politie nu in het onderzoek?

We zijn, net zoals Anne’s familie, dankbaar voor alle hulp van mensen die informatie aan ons doorgeven en meezoeken op de plaatsen waar Anne mogelijk geweest is. Elke tip onderzoeken we, elk gevonden voorwerp dat mogelijk van Anne is of met haar vermissing te maken heeft, onderzoeken we. Dat levert nieuwe aanknopingspunten op en bepaalt ook waar en hoe we zoeken in het enorm grote gebied waar zij is gaan fietsen. We sluiten uiteraard ook niet uit dat zij buiten dat gebied is. Daarom zoeken we nog steeds hard naar getuigen, camerabeelden (van beveiligingscamera’s of bijv. dashcams) en (telecom)gegevens die daar aanwijzingen in geven. 

Wat hebben de tips en zoekacties opgeleverd?

We hebben ruim 2400 tips gekregen. Ook zijn er camerabeelden binnengekomen die we analyseren. En bij elke zoekactie zijn voorwerpen gevonden die verzameld zijn. Daarvan is niet direct te zien of ze met Anne te maken hebben. Alle tips en aangetroffen voorwerpen worden in het onderzoek betrokken. Op dit moment hebben we een fiets die vrijwel zeker van Anne is en een jas waarvan vastgesteld is dat deze van Anne is. Ook is een rugzak gevonden die lijkt op de rugzak die Anne waarschijnlijk meehad op haar fietstocht.

Mogelijke sporen worden aan de familie getoond en door forensisch onderzoekers en/of het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. Vastgesteld moet worden of ze van Anne zijn en of er sporen van anderen op te vinden zijn.

Wat is er inmiddels gevonden?

Dinsdagmiddag 3 oktober rond 17.00 uur vond een persoon kleding langs de Amersfoortseweg ter hoogte van de Hobbemalaan in Huis ter Heide. De omgeving rondom de vindplaats van de kleding werd afgezet en forensische rechercheurs kwamen ter plaatse om uitgebreid onderzoek te doen. Het NFI heeft vastgesteld dat deze jas van Anne is.

Donderdagavond 5 oktober werd een fiets gevonden in het water in het Blookerpark in Huis ter Heide. Dit is vrijwel zeker de fiets van Anne.

Vrijdagmiddag 6 oktober werd in het Blookerpark door de ME een rugzak gevonden. Deze lijkt op de rugzak die Anne waarschijnlijk meehad op haar fietstocht. Onderzoek moet uitwijzen of dit de rugzak van Anne is.

Waar is/wordt gezocht?

De politie zoekt naar Anne sinds de melding van haar vermissing. Dat doen we op verschillende manieren, waarbij telecomgegevens erg belangrijk zijn. Zaterdag 30 september hebben we o.a. met de politiehelikopter gezocht, in de omgeving van de Amsterdamsestraatweg – Hilversumsestraatweg in Baarn. Hier is de laatste selfie van Anne genomen die zij heeft verstuurd. Deze zoekactie heeft geen resultaat opgeleverd.

Zondag 1 oktober hebben we met 30 agenten op de motor en politiebike de paden afgezocht waar Anne mogelijk gefietst heeft. Ook hierbij werd niets aangetroffen.

Maandag 2 oktober zijn twee zoekacties opgezet op initiatief van de familie. De politie en marechaussee hielpen hierbij door te coördineren en bevindingen te loggen en te delen met het onderzoeksteam. Ook zijn hier politiepaarden ingezet. De zoekacties vonden plaats in de omgeving van Paleis Soestdijk en in de omgeving van de Hilversumsestraatweg in Baarn. Hier werd de laatste selfie van Anne genomen. 

Maandag 2 oktober hebben we met politiehonden gezocht in het bosgebied ten westen van Soest, naar aanleiding van onderzoeksinformatie.

Op dinsdag 3 oktober zoeken familie en vrienden van Anne, ondersteund door politie, opnieuw in de omgeving van de Hilversumsestraatweg. Er wordt kleding gevonden die mogelijk van Anne afkomstig is, langs  de Amersfoortseweg ter hoogte van de Hobbemalaan in Huis ter Heide.

Op woensdagochtend 4 oktober ging de politie rond 08.00 uur verder met het onderzoek op de vindplaats van de kleding die dinsdagavond 3 oktober is aangetroffen langs de Amersfoortseweg nabij de Hobbemalaan in Huis ter Heide. Forensische onderzoekers zochten naar mogelijke sporen. Hierbij zijn ook speurhonden ingezet.

De ME is woensdagmiddag 4 oktober rond 17.00 uur gestart met een zoektocht in het gebied rond de Amersfoortseweg in Huis ter Heide. Dit is het gebied waar de dag ervoor vermoedelijke kleding van de vermiste Anne Faber is gevonden. Om er zeker van te zijn dat niets over het hoofd is gezien, kamt de ME het gebied nog een keer uit.

Donderdag 5 oktober wordt door de ME en ongeveer 100 vrienden en familieleden van Anne in een grotere ring hieromheen verder gezocht. Ook is in het water van het Blookerpark in Huis ter Heide en hierom heen gezocht. Hier is een fiets aangetroffen die vrijwel zeker van Anne is.

Vrijdag 6 oktober werd in en rond het Blookerpark in Huis ter Heide gezocht door de ME en familie en vrienden.

Zaterdag 7 oktober gaat de zoekactie verder in de omgeving van het Blookerpark in Huis ter Heide. De ME krijgt hierbij flinke ondersteuning van familie, vrienden en oa het Rode Kruis. Ook wordt er verder gezocht in de modder van de vijver.

Zondag 8 oktober richt het zoekteam zich op een nieuw gebied ten westen van het Blookerpark: het gebied tussen de Amersfoortseweg, Duinweg en Dennenweg.

Maandag 9 oktober is opnieuw gezocht in het gebied rondom de locaties waar eerder is gezocht. Naast ME, familie, vrienden en het Rode Kruis, zoekt ook defenisie en een groep Veteranen mee.

Dinsdag 10 oktober heeft de ME (Mobiele Eenheid) samen met Defensie, Veteranen, de brandweer, Rode Kruis, BOA’s, vrijwilligers en familie en vrienden gezocht in het gebied in de omgeving van de Fornheselaan en de Dolderseweg, ten noorden van Den Dolder en een gedeelte gemeente Soest.

Woensdag 11 oktober is in Soest gezocht in de bossen bij Landgoed Pijnenburg, in het gebied tussen de Wieksloterweg Oostzijde en de Dolderseweg. Hier waren opnieuw de M.E. (Mobiele Eenheid), Defensie, politie en vrijwilligers bij betrokken. Sinds woensdagmiddag 11 oktober zoekt de politie ook in Zeewolde naar Anne Faber. Nieuwe onderzoeksinformatie geeft aanleiding om de zoektocht uit te breiden naar een gebied rondom de Flediteweg in de buurt van het golfresort Zeewolde. Hier werd tot het donker gezocht  met speurhonden en een politiehelikopter.

Donderdag 12 oktober is gezocht in een gebied langs het Nulderpad in Zeewolde. Daar is Anne gevonden.

Wat is de route die Anne mogelijk heeft gefietst?

Uit onderzoek naar haar telefoongegevens op dinsdag 3 oktober komt naar voren dan Anne mogelijk fietsroute 115802 heeft gefietst. Het laatste signaal dat we van haar telefoon hebben ontvangen is van vrijdag 29 september omstreeks 19.30 uur, ten zuidwesten van Soest. Vermoedelijk fietste zij op dat moment van Soest (nummer 64) richting De Bilt en was ze mogelijk op weg naar huis. Dit was dus op vrijdag 29 september tussen ongeveer 19.00 en 20.30 uur. 

Wij vragen iedereen die camerabeelden heeft op die route, tussen deze tijdstippen, om deze uit te kijken en te uploaden naar de politie als u Anne of andere mogelijk relevante bijzonderheden op de beelden denkt te zien.

Kaartje ANWB-route 115802

Klik op het plaatje voor een vergroting

Welke camerabeelden kunnen helpen?

Uit de gegevens lijkt het er op dat Anne de ANWB-route 115802 heeft gefietst van Soest (nummer 64) richting De Bilt, mogelijk op weg naar huis. Dit is op vrijdag 29 september tussen ongeveer 19.00 en 20.30 uur. Het laatste signaal dat we van haar telefoon hebben ontvangen is van iets voor 19.30 uur, ten zuidwesten van Soest.  Klik hier voor het kaartje van fietsroute 115802.

Wij vragen iedereen die (beveiligings- of dashcam)camerabeelden heeft op die route, tussen deze tijdstippen, om deze te bewaren, uit te kijken en te uploaden naar de politie als u Anne of andere mogelijk relevante bijzonderheden op de beelden denkt te zien. Ook vragen we automobilisten met een dashcam die vrijdagavond 29 september tussen 19.00 uur en 20.30 uur reden van Soest naar De Bilt of van De Bilt naar Soest de dashcambeelden uit te kijken. Wellicht staat er iemand op die voldoet aan het signalement van Anne of staan er andere opvallende zaken op.

Woont u in Baarn, Soest, Hilversum, De Bilt, Lage/Hoge Vuursche, Huis ter Heide, Bosch en Duin, Den Dolder, Zeist of omgeving en heeft een beveiligingscamera bij uw huis of bedrijf hangen die ook op de straat gericht is? Wilt u dan uw camera uitkijken vanaf vrijdagavond 29 september 17.00 uur? Stel dan alstublieft de beelden veilig. Ziet u iemand die voldoet aan Anne's signalement, of iets wat u verdacht vindt, wilt u deze dan uploaden via het tipformulier onderaan deze pagina. Of neem contact op via de opsporingstiplijn 0800 – 6070.

Hoe ziet Anne eruit?

Anne Faber is een jonge vrouw van 25 jaar. Ze is 1,70 meter lang, heeft lang blond haar en blauwe ogen.

Opvallende kenmerken

Anne heeft op haar kin een moedervlekje. In één oor twee oorbellen, één goudkleurig knopje en één ringvormige, In haar rechteroor een zelfde ringvormige oorbel.

Kleding

Anne droeg vrijdag een donkergroene driekwart regenjas met capuchon.

We gebruiken twee foto’s van Anne in het onderzoek. Op beide heeft ze de groene, halflange regenjas aan die ze tijdens haar fietstocht aanhad. Op de linker foto (een paar maanden geleden genomen) is de kleur van de jas duidelijk te zien. Het tasje en de achtergrond van de foto zijn niet belangrijk in het onderzoek. De rechter foto is de selfie die ze vrijdag 29 september stuurde. De jas lijkt hierop wat blauwer van kleur, maar is in het echt groener.

Foto's van Anne Faber