Ga naar content

Onbekende dode man gevonden in Amsterdam-Rijnkanaal

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Op 18 augustus 2003 treft de bemanning van een schip van Rijkswaterstaat in het Amsterdam Rijnkanaal bij Loenersloot een lichaam aan. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een man die door vuurwapengeweld om het leven is gebracht. Het is nog steeds een mysterie wie de vermoorde man is.

Toen het lichaam werd aangetroffen, had het al geruime tijd in het water gelegen. Daardoor was hij onherkenbaar geworden. Er kon nog wel een gezichtsreconstructie worden gemaakt en er is een isotopenonderzoek gedaan.  aanknopingspunten. Daardoor wordt duidelijk dat de man van Mongolide ras is en uit een specifieke regio in Noord-Azië komt. Navraag naar de identiteit van de dode man in China heeft tot op de dag van vandaag niet tot een antwoord geleid.

Verdwijning

Uit het isotopenonderzoek is gebleken dat het slachtoffer pas een paar weken voor zijn overlijden naar Nederland is gekomen. De politie denkt dat er mogelijk hier toch mensen zijn die de zaak kunnen ophelderen. Het kan best zijn opgevallen dat iemand vanuit China hierheen komt, een paar weken in beeld is, om vervolgens zonder bericht van de aardbodem te verdwijnen.

​Plastic zak

Er is bij het lichaam een blauwe plastic zak van Sportshop Elco gevonden. Dit is een sportwinkel met filialen in Amsterdam en Zandvoort die in 2003, toen de man gevonden werd, al zo’n twee jaar niet meer bestond. Politie houdt er rekening mee dat die tas niet van het slachtoffer was, maar van de dader of daders.

​Opheldering

Het is raar dat niemand hem als vermist heeft opgegeven. Het kan betekenen dat het iemand was die zelf een beetje buiten de maatschappij stond, omdat hij misschien crimineel actief was of andere illegale banden had. Maar het kan ook betekenen dat er wel degelijk mensen waren die hem toen misten, maar dat die te bang waren om met de politie in contact te komen. Misschien was er ook wel angst dat de dader of daders dan hen iets aan zouden doen. De politie hoopt dat de situatie inmiddels zo is veranderd dat die mensen nu wel de moed hebben om dit mysterie op te helderen.

Signalement van het slachtoffer

  • man
  • ras: Chinees, regio Xi'an, Mongools
  • lengte: 1,75 meter tot 1,80 meter
  • leeftijd: tussen 33 en 55 jaar
  • zwart sluik haar
  • postuur: mogelijk gespierd
  • droeg een wollen trui van het merk L.O.G.G. van H&M, maat XXL
  • had een lichtkleurig t-shirt aan van het merk Basic Wear, maat XL
  • droeg een rib-belt (gebruikt bij rugklachten).

De politie vraagt

Weet u misschien wie deze onbekende man is en waar hij verbleef gedurende twee weken vóór zijn dood? Twijfel niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem. Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Beloning

Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van € 15.000,- uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot opsporing en aanhouding van de dader(s).

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening