Ga naar content

Overlijden Karin Grijpstra

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Onderzoek

Help het onderzoek verder
Er is uiteraard sectie verricht op het lichaam van Karin. Door het totale sporenbeeld vermoeden we dat er sprake is van een misdrijf. We hebben de afgelopen weken uitgebreid gesproken met veel mensen uit haar omgeving omer achter te komen of zij mogelijk een conflict met iemand had, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Dat maakt de zoektocht naar een eventuele dader lastig. Aan de andere kant kunnen we ook niet helemaal uitsluiten dat ze is overleden door een noodlottig ongeval.

We houden er rekening mee dat Karin is aangevallen toen ze de hond uitliet bij de sloot langs de Wier vlakbij haar huis. Op die plek komt erg weinig verkeer langs, zeker ‘s nachts. We hebben uitvoerig met profilers en recherchepsychologen gepraat over hoe daders van misdrijven zich gedragen. De kans dat een dader op zo’n afgelegen plek, midden in de nacht, actief naar een toevallig slachtoffer zoekt is volgens hen klein. Als er inderdaad sprake is van een misdrijf kan dat twee dingen betekenen: Het ene is dat de aanval toch persoonlijk voor haar was bedoeld en dat iemand die Karins  patroon kende - bijvoorbeeld wist dat ze laat de hond uitliet - haar heeft opgewacht. Maar we hebben tot dusver geen aanknopingspunten gevonden die er op wijzen dat waarom iemand juist haar iets zou willen aandoen. Daarnaast houden we rekening met het scenario dat waarin ze die nacht toevallig iemand is tegengekomen, en dat er tussen haar en die onbekende misschien iets is gebeurd waardoor diegene besloot haar aan te vallen. Dat is meer het verhaal van puur door pech de verkeerde tegen het lijf lopen. Dat ze dus puur op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.

In beide gevallen – dus een gerichte of toevallige aanval – is volgens de deskundigen de kans groot dat een eventuele dader iemand uit de lokale omgeving moet zijn. In een dorpje als Koarnjum vallen bovendien mensen van buiten heel erg op. In de afgelopen weken hebben we tientallen getuigen gesproken en hebben wij geen aanwijzingen gevonden dat er ’s nachts vreemdelingen in de buurt van de plaats delict zijn gezien.

De afgelopen weken heeft het rechercheteam de laatste uren van Karin zo precies mogelijk in kaart gebracht. Zoals gebruikelijk in dergelijke onderzoeken werd hier door de recherche een tijdlijn van gemaakt.

Zaterdag 22 Februari

De afbeelding bevat een hyperlink naar het fragment in Opsporing Verzocht waarin de tijdlijn wordt toegelicht.
 

10:00  – 12:30 uur     Karin werkt in de dierenkliniek Camminghaburen in Leeuwarden. Vermoedelijk rijdt ze met haar zwarte Suzuki Swift naar haar werk en weer naar huis.

13:30 uur                    De vriendin van een familielid haalt pillen op bij Karin thuis voor haar hond.

14:00  – 17:00 uur    De man van Karin gaat even de deur uit met een vriend van hem. Karin blijft alleen thuis.

17:00  – 24:00 uur     Karin en haar man eten thuis en drinken wijn.

24:00 uur                     De man van Karin gaat naar bed.

Zondag 22 februari

01:43 uur                   Karin doet nog een spelletje Mahjong op de computer. Die wordt om 1.43 uitgezet. Daarna laat Karin haar puppy uit.

07:00                            De man van Karin wordt wakker zonder Karin

07:00  – 8:45 uur      De man van Karin onderneemt direct actie. De dierenkliniek, vrienden en familieleden worden gebeld om de situatie te bespreken en te helpen zoeken naar Karim

08:45 uur                    Het levenloze lichaam van Karin wordt door haar familie gevonden in de sloot langs de Wier.
 

Niet alleen het onderzoeksteam, maar ook de familie en vrienden van Karin hebben veel vragen. We willen niets liever dan hen een antwoord geven op de vragen die ze hebben en er achter komen wat er die nacht is gebeurd en wie er mogelijk betrokken is bij Karin's dood. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen die mogelijk iets weet dat verband kan houden met haar dood, zich bij ons meldt. Dat kan via de opsporingstiplijn, het online tipformulier of desnoods anoniem.

13 maart 2020: zoekacties in Koarnjum
Vandaag en gisteren hebben we in Koarnjum uitgebreid gezocht naar aanwijzingen die ons kunnen helpen bij het onderzoek naar het overlijden van Karin Grijpstra.
Donderdag 12 maart hebben we de bodem van de het water langs De Wier, waar Karin gevonden is, uitgebreid doorzocht. Vrijdag 13 maart heeft het Veteranen Search Team een groot gebied rondom de vindplek minutieus doorzocht. Het Veteranen Search Team staat ter beschikking van de politie om ingezet te worden als ondersteuning tijdens zoekacties. Het team bestaat uit vrijwilligers met een achtergrond bij defensie of andere geüniformeerde beroepen. Dankzij hun achtergrond zijn zij in staat om op gedisciplineerde en gestructureerde wijze zoekacties te ontplooien in samenwerking met de politie.

Persoonlijke bezittingen
Bij de zoekacties zijn enkele persoonlijke bezittingen gevonden waarvan we denken dat ze van Karin zijn . Deze worden nu onderzocht op sporen en geven we daarna terug aan de familie. Het onderzoek naar het overlijden van Karin Grijpstra gaat uiteraard door.  Onder het tabblad 'Vragen' stellen we specifieke vragen aan het publiek om ons te helpen.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=Nygrl356TNI