Ga naar content

Tuinman gewond bij overval op villa

Twee mannen hebben geprobeerd mode-ondernemer Oger Lusink aan de Verloren Engh te overvallen. Dat is mislukt, maar de politie zoekt de nog onbekende verdachten en vraagt om tips.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Bekijk het filmpje van het YouTube-kanaal van AVRO's Opsporing Verzocht. Het is een fragment van deze zaak uit de aflevering van dat programma van 21 maart 2017. Het tv-programma Bureau NH van RTV NH besteedde op 22 maart 2017 aandacht aan de zaak.

Het gebeurt vrijdag 3 maart 2017 iets na 09.00 uur.

Oger Lusink

Oger Lusink (69) is een mode-ondernemer. Hij bouwde eigenhandig een keten met herenmode-zaken met zijn naam op in het hogere segment. Ook nu hij richting de 70 jaar gaat werkt hij nog altijd mee in het bedrijf. 

Tuinman

Op vrijdagochtend zijn de heer Lusink en zijn partner thuis en is hun tuinman in de voortuin aan het werk. Omstreeks 09.00 uur komen er opeens twee gemaskerde mannen, gekleed in regenpak, in de richting van de tuinman gelopen. In eerste instantie merkt de tuinman de gewapende mannen niet op, tot hij door hen van zijn ladder wordt getrokken. Hij raakt lichtgewond. Binnen in huis horen de bewoners het geschreeuw van de tuinman en ze denken dat hij is gevallen.

Op slot

Als de partner van de heer Lusink naar de tuin wil lopen, ziet ze de gewapende mannen en reageert ze razendsnel door de deur op slot te draaien. Een van de overvallers lijkt dan recht het huis in te schieten. De tijd dringt, de daders proberen nog een ruit in te slaan. Wanneer ook dat niet lukt, besluiten ze weg te rennen voor de politie er is.

Signalementen

De twee mannen droegen regenpakken en hadden hun gezicht bedekt: de een met een bivakmuts, de ander met een soort latexmasker. Zeker die man leek vrij tenger gebouwd. Ze spraken gewoon Nederlands. 

A-typisch

Deze poging woningoverval is volgens de politie a-typisch in de zin dat woningovervallen zelden ’s morgens vroeg worden gepleegd, er meestal gewoon wordt aangebeld en slachtoffers daarna bij de voordeur worden overmeesterd. Het is dus vreemd dat de overvallers op de tuinman zijn afgegaan.

Heg

Voor de tuin van het huis staat een hoge heg. Op de camerabeelden is te zien dat de daders vanuit de tuin op de tuinman af komen. Ze zaten dus al in de tuin. Mogelijk hebben ze zich al eerder die ochtend in of rond die tuin verstopt, misschien zelfs in de grote struik aan het eind van de heg, daar leken ook takken van afgebroken.

Vlucht daders

Op bewakingsbeelden is ook een deel van de vlucht van de daders te zien. Ze verdwijnen richting een bos tegenover de woning, dat grenst aan een soort akker. Een paar minuten na de overval ziet een inwoonster van Blaricum bij de Noolseweg, langs de bosrand, twee mannen lopen. Het zijn twee blanke of lichtgetinte mannen in donkere kleding. De vrouw denkt nog dat ze het zo’n rare plek vindt om te wandelen, omdat er geen pad is. Die twee mannen kunnen de overvallers zijn geweest.

Bellende vrouw met scooter

Een inwoner van Blaricum heeft net nadat de overval was afgelopen, dus iets na 09.00 uur die vrijdagochtend, op de Verbeeklaan een jonge vrouw op een scooter zien staan bellen. Die vrouw stond daar stil, met haar scooter, zonder helm op. Misschien heeft deze vrouw iets belangrijks gezien, want zij stond vlak bij de Noolseweg waar de daders mogelijk gevlucht zijn. De politie wil graag met haar in contact komen of van andere mensen meer over haar weten.

Motief

Het motief voor deze poging woningoverval is nog niet duidelijk. Het huis staat bijna pal aan de straat, Oger Lusink bewaart geen waardevolle spullen in huis en er is ook geen bedrijfsgeld.

Vragen

  • Heeft u iets van deze mislukte overval gezien?
  • Is u vrijdagochtend 3 maart of de periode daarvoor iets afwijkends opgevallen aan de Verloren Engh dat misschien iets met deze zaak te maken heeft?
  • Bent u of kent u de jonge vrouw op een scooter en zonder helm die iets na 09.00 uur op de Noolsweg aan het bellen was?
  • Weet u misschien wie de twee mannen in donkere kleding zijn die vrijdag 3 maart rond 09.10 uur op de akker liepen achter het bos?
  • Heeft u de overvallers ergens op de vlucht gezien?
  • Weet u misschien wie de verdachten zijn?
  • Weet u misschien waarom de overvallers op deze manier en bij deze woning toesloegen?

Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem. Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=z6a2zbpOyOY

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening