Ga naar content

Dodelijk schietincident Prins Hendrikkade

Op maandag 28 augustus 2017, werd op het terras van een café op de Prins Hendrikkade op het Noordereiland, voor de ogen van de andere terrasbezoekers om 22.20 uur Ergin Başakçi neergeschoten. Er werd nog geprobeerd om zijn leven te redden, maar hij overleeft het niet. De 42-jarige Ergin komt uit Hellevoetsluis en is vader van twee tienerdochters. Op de Nassauhaven werd niet veel later de vluchtauto van de daders brandend terug gevonden. De politie zoekt getuigen.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Update

De politie heeft een reconstructie gemaakt van Ergins laatste uren. Ergin was die maandag aan het werk op de Ohmweg in Spijkenisse. Hij heeft ’s avonds afgesproken met een vriend die hem op komt pikken op het werk. Rond 19.00 uur vertrekken zij in de auto van Ergin naar Rotterdam. Daar halen ze eerst wat te eten bij een Turks restaurant op de Putselaan. Het is dan ongeveer 19.25 uur. Vervolgens drinken ze iets in een café op de Van Vollenhovenstraat. Even na achten gaan ze naar de XO Lounge op de Prins Hendrikkade, de plek waar Ergin om 22.20 uur wordt dood geschoten.

Gerichte liquidatie
De manier waarop Ergin Başakçi is vermoord, lijkt een gerichte liquidatie. Tegelijk lijkt Ergin op basis van beschikbare informatie niet actief in het criminele circuit. Daarmee staan alle scenario’s nog open. Het lijkt waarschijnlijk dat er zaken speelden in Ergins leven waar de politie geen weet van heeft. De politie is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over het leven van Başakçi; waar hij hield hij zich, zeker in de laatste periode voor zijn dood, mee bezig. Waar was hij veel te vinden, met wie ging hij om?

Volkswagen Polo
De schutter stapte vlak voor de moord uit een witte Volkswagen Polo met donker zonnedak. Na de moord reden zij over de Prins Hendrikkade weg richting de Koninginnebrug. Deze Volkswagen Polo is in de nacht van 17 op 18 juli gestolen vanaf de Beatrixlaan in het Limburgse Maasbracht. Door kentekenregistratie is inmiddels bekend dat de auto in de tussenliggende periode in Amsterdam is geweest en ook al eerder in Rotterdam. Er zaten toen al de vervalste kentekenplaten JG-110-X op. Ook op de dag dat Ergin Başakçi werd doodgeschoten, 28 augustus, is de auto al eerder in Rotterdam gezien. Hij is zelfs al op de Prins Hendrikkade geweest waar hij, in het uur voor de moord, een aantal keer voorbij de XO rijdt. De politie is op zoek naar getuigen die deze auto eerder hebben zien rondrijden en die ons meer kunnen vertellen over de inzittenden, waar de auto heeft gereden of mogelijk heeft stilgestaan.

Uiteraard wil de politie iedereen spreken die die maandagavond 28 augustus in of in de buurt van de XO is geweest. En mensen die Ergin eerder die avond hebben gezien, bijvoorbeeld in de omgeving van de Putselaan of de Van Vollenhovenstraat.

Gebruikte auto's
De daders gingen er na het in brand steken van de Polo vandoor in een grijze Kia Rio. Deze is in de nacht van 3 op 4 september op de Griend in Diemen in brand gestoken. Onderzoek naar de reisbewegingen van de Kia in combinatie met camerabeelden weten we dat de Kia op de avond van de moord al eerder met de witte Polo én vermoedelijk met een blauwe Volkswagen heeft rondgereden.

PGP's
In het onderzoek zijn nu ook een aantal PGP's getraceerd die vermoedelijk door de daders zijn gebruikt. PGP's zijn speciale mobiele telefoons die gebruik maken van versleutelde berichten.  De PGP’s laten dezelfde route zien als de gebruikte auto’s. Dit maakt de route en stopplekken van de daders nog aannemelijker.

Stopplekken daders
Zowel de gebruikte auto’s als de inzittenden zijn op maandag 28 augustus in de volgende straten geweest:

 • Borneolaan te Amsterdam
 • Baron G.A. Tindalplein te Amsterdam
 • Karwijzaaderf te Diemen
 • Afrikaanderplein te Rotterdam
 • Martinus Steijnstraat te Rotterdam
 • Industriestraat te Delft
 • Griend te Diemen

Buurtonderzoek
De politie is in op deze plekken op zoek naar mensen die de auto’s of inzittenden hebben gezien. Daarom wordt er deze week uitgebreid buurtonderzoek gedaan, waarbij posters worden neergezet en flyers worden uitgedeeld.

Beloning
De Hoofdofficier van Justitie looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt tot het oplossen van dit onderzoek.

Contact
Ook aan u de vraag; heeft u op maandag 28 augustus tussen 17:00 en 22:00 een witte Volkswagen Polo met zwart zonnedak, een donkergrijze Kia Rio en een blauwe Volkswagen gezien of een combinatie hiervan? Kunt u iets vertellen over deze auto’s of de inzittenden? Neem dan contact met ons op. Bel met de gratis tiplijn 0800-6070 of laat uw tip achter op politie.nl. Anoniem bellen kan ook via M. (0800-7000) of www.meldmisdaadanoniem.nl. Wilt u een vertrouwelijk gesprek met het Team Criminele Inlichtingen, bel dan 079-3458 999.

Omschrijving

Het slachtoffer zat op een terras van een café op het Noordereiland toen er rond 22.20 uur een auto stopte. Een man stapte uit en schoot het slachtoffer neer. Het slachtoffer is nog gereanimeerd, maar dat mocht helaas niet meer baten. De verdachten vluchtten in een witte Volkswagen Polo. Deze werd niet veel later op de Nassauhaven brandend teruggevonden. Meerdere getuigen melden dat op het moment dat de Polo in lichterlaaie stond er een andere auto met piepende banden is weggereden vanaf de Nassauhaven. Vermoedelijk was dit een donkergrijze Kia Rio.

Vragen

 • Zat u maandag 28 augustus rond 22.20 uur in RET bus lijn 32 die door de Nassauhaven reed?
 • Bent of kent u de man die op die tijd zijn hond uitliet in de Nassauhaven?
 • Heeft u op maandag 28 augustus tussen 19.00 uur en 23.00 uur de Prins Hendrikkade of op de Nassauhaven iets bijzonders gezien of gehoord?
 • Heeft u de witte Volkswagen Polo die maandagavond al eerder door Rotterdam-Zuid zien rijden?
 • Weet u meer over het leven van Ergin Basakci en waar hij zich mee bezig hield?
 • Heeft u andere informatie die het team verder kan helpen in het onderzoek?

Dan vragen wij u contact op te nemen met de politie via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of via tgo.rotterdam.team2@politie.nl.

Anoniem melden kan ook via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl

Wilt u een vertrouwelijk gesprek dan kan dit via het Team Criminele Inlichtingen te bereiken op 06-26932979.


​Heeft u camerabeelden van een bedrijfspand of woning gericht op de openbare weg? Dan vragen wij u deze up te loaden via onderstaand tipformulier. 

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=JdxV8X1S-5o

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening