Ga naar content

Dubbele beroving bij 78-jarige vrouw

Niet één, maar twee keer wordt een oudere dame het slachtoffer van indringers in haar woning aan de Toutenburg. Zowel op 21 februari overdag als in de nacht van 17 op 18 maart wordt zij verrast door gehaaide criminelen.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Thuiszorg
De 78-jarige vrouw geniet volop van haar appartement in de wijk Sterrenburg in Dordrecht. Vanwege haar broze gezondheid krijgt ze regelmatig hulp. Op dinsdagochtend 21 februari krijgt de dame een telefoontje, zogenaamd van de thuiszorg. De beller geeft aan dat er die dag nog iemand bij mevrouw langskomt.

Babbeltruc door zwangere vrouw
Rond 10.00 uur belt er een zichtbaar zwangere vrouw aan. Ze neemt even later uitgebreid de tijd om de dame te voorzien van een voetmassage. Tijdens haar aanwezigheid in het appartement loopt ze nog even naar de badkamer voor extra massageolie. Mogelijk zet ze in die minuten van afwezigheid de voordeur op een kier.

Stille inbraak
Na de voetmassage verlaat de oplichtster vrij abrupt de woning met de smoes dat ze haar agenda uit de auto gaat pakken. Ze komt niet meer terug, waarop de oudere dame richting de deur loopt. Verschrikt ontdekt ze dat haar slaapkamer overhoop is gehaald. In alle stilte hebben onbekenden de sieraden van de vrouw meegenomen.

Kluis
Maar daar houdt het niet op. In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart breken twee mannen in bij de bejaarde vrouw. Ze lopen direct op hun doel af: de kluis in de slaapkamer van de slapende dame. Ze lijken de weg goed te kennen, maar de kluis krijgen ze niet open.

De twee indringers maken daarom de vrouw wakker en vragen om de code van de kluis. Wanneer de geschrokken vrouw aangeeft deze niet te weten, bedreigen de mannen haar met een schroevendraaier. Uiteindelijk vindt ze de code op een papiertje in haar tas, waarna ze onder druk de kluis opent. De overvallers gaan er vervolgens van door met haar laatste kostbare bezit, haar verzameling gouden munten.

Daders
De politie houdt er rekening mee dat achter beide berovingen dezelfde daders kunnen zitten. Het lijkt erop dat ze over de nodige voorkennis beschikten. De vrouw die op bezoek kwam, was tussen 20 en 30 jaar oud en naar schatting zes maanden zwanger. Mogelijk is zij dus intussen al bevallen. Op die 21e februari droeg zij haar donkere haar in een hoge paardenstaart.

De mannen hebben beide een getinte huidskleur, waarvan de een opvallend donkerder dan de andere. Ook was een van de mannen een stuk langer dan zijn compagnon van 1.75m. Daarbij was hij ook een stuk forser, met duidelijke wallen onder zijn ogen en forse wenkbrauwen.

Sieraden in kussensloop
De daders gingen in beide gevallen aan de haal met een flinke buit. De vrouw mist onder meer een aantal gouden kettingen. Deze sieraden zijn waarschijnlijk uit de woning meegenomen in een kussensloop; een bijzondere kussensloop, want die heeft het slachtoffer ooit zelf gemaakt en er is een rits in gezet.

Vragen

Wie heeft informatie over deze daders?

Wie heeft er mogelijk iets opvallends gezien aan de Toutenburg, op de ochtend van 21 februari en/of in de nacht van 17 op 18 maart?

Wie weet waar de sieraden en/of de munten van het slachtoffer zijn gebleven?

Informatie kunt u doorgeven via de opsporingstiplijn 0800-6070, of anoniem via 0800-7000. Informatie meteen doorgeven? Gebruik daarvoor het tipformulier op deze pagina.

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening