Ga naar content

Cold case moord / doodslag Richard Houtveen

In een poging om een doorbraak te forceren, doet het Cold Case Team van de politie onderzoek naar de moord of doodslag uit juli 2010 op de 25-jarige Richard Houtveen in zijn woonplaats Nieuwegein. Wie de gouden tip aandraagt kan rekenen op de beloning van 20.000 euro.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

(Update: Op 10 december 2019 is in deze zaak een verdachte aangehouden.  Het onderzoek is nog altijd gaande.)

Bekijk het filmpje van het YouTube-kanaal van Opsporing Verzocht. Het is een fragment van deze zaak uit de aflevering van dat programma van 26 februari 2019. RTV Utrecht tv-programma Bureau Hengeveld besteedt op 27 februari eveneens aandacht aan de zaak.

Aanleiding tot heropening onderzoek

Dankzij nieuwe informatie is het onderzoek naar de dood van het slachtoffer heropend. Jarenlang ging de politie uit van een uit de hand gelopen straatruzie, maar nu houden we er ook rekening mee dat hij bewust het doelwit was van het steekincident.

Slachtoffer In zijn hart gestoken

Richard Houtveen werd in 2010 op de avond van de WK-voetbal finale doodgestoken bij winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein. Nederland verloor toen in Johannesburg (Zuid Afrika) de finale op 11 juli van Spanje. Er werd destijds een verdachte aangehouden, maar ondanks uitgebreid onderzoek kon de recherche niet voldoende bewijs vinden om de verdachte voor de rechter te kunnen brengen. De zaak werd onder andere gereconstrueerd.

Toedracht steekincident

Die bewuste avond belandde het slachtoffer samen met een vriendengroep in een straatruzie vlakbij de parkeergarage van winkelcentrum City Plaza. Tijdens deze ruzie benaderde ook een onbekende man de groep, met wie een woordenwisseling ontstond. Om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen, werd Richard meegenomen door zijn vriendin. Dit was echter tevergeefs; want zo’n dertig meter verderop zakte hij in elkaar. Hij was in zijn hart gestoken en overleed later in het ziekenhuis. De dader is nog altijd spoorloos.

Heropening dossier 

Op basis van nieuwe informatie is het scenario mogelijk dat het steekincident niet is ontstaan uit een spontane straatruzie, maar dat de dader het doelbewust had op Richard Houtveen had voorzien. Het coldcase-team neemt daarom iedereen die in het dossier voorkomt opnieuw onder de loep.

Eventuele problemen

Om nog meer duidelijkheid te krijgen, wil de politie graag meer horen over het leven van Richard Houtveen en met name over eventuele problemen of ruzies die hij had.

Hoge beloning 

De Hoofdofficier van Justitie in Utrecht heeft een beloning uitgeloofd van 20.000 euro voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

Vragen

  • Heeft u gezien dat Richard Houtveen werd doodgestoken of weet u wie erachter zit?
  • Heeft u informatie over Richard Houtveen? Of weet u of hij enkele weken voorafgaand aan het fatale incident problemen had?

Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem. U komt dan echter niet in aanmerking voor de beloning. Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=p0tFcSc59wE

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening