Ga naar content

Phishing bij bejaarde vrouw uit Doorn

Een bejaarde vrouw uit Doorn wordt door middel van Phishing afhandig gemaakt van haar gegevens. Criminelen vragen vervolgens op haar naam een pinpas aan en doen daarmee aankopen voor meer dan 18.000 euro.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Het 88-jarige slachtoffer krijgt op maandag 29 juli een e-mail, die afkomstig lijkt van haar bank. In de mail staat dat zij een nieuwe bankpas aan moet vragen via een link in het bericht. Daar vult ze haar gegevens in en sluit de computer af.

Verdachte transacties
De bank van het slachtoffer signaleert verdachte transacties en trekt aan de bel. Er zijn bijvoorbeeld op één dag meerdere bedragen van haar spaarrekening naar haar lopende rekening overgemaakt, en verschillende grote aankopen gedaan. De Doornse weet van niets en de bank blokkeert daarop direct haar betaal- en spaarrekening.

Phishing
Dan blijkt dat de e-mail die zij op 29 juli van haar bank dacht te hebben gehad, helemaal niet van haar bank was, maar dat het een zogenaamde phishingmail betrof. Doordat zij al haar gegevens had ingevuld, bleken de criminelen op haar naam een bankpas te hebben aangevraagd, maar met een adres in Rotterdam. Met die bankpas was op donderdag 22 augustus voor een bedrag van meer dan 18.000 euro aankopen gedaan, onder andere bij de Bijenkorf en juwelier Schaap en Citroen.

Vanzelfsprekend is er onderzoek gedaan naar het adres in Rotterdam. Dat bleek enige tijd leeg te hebben gestaan, waar de oplichters kennelijk gebruik van hebben gemaakt om de bankpas op dat adres te laten zetten en bezorgen.

Vrouw op bewakingsbeelden
Op de bewakingsbeelden van de winkels waar gepind is met de pas, is steeds dezelfde vrouwelijke verdachte te zien. Bij de juwelier blijkt zij meerdere sieraden te hebben gekocht voor een totaalprijs van ruim11.000 euro. Bij de Bijenkorf schaft zij enkele exclusieve parfums aan voor een totaalprijs van bijna 500 euro. 

Signalement

  • Vrouw
  • Slank postuur
  • Licht getinte huidskleur
  • Donkerbruin haar, in een knot
  • Grote oorbellen
  • Zwart t-shirt
  • Grijze/beige rok
  • Zwarte panty
  • Zwarte laarsjes

Vragen

Wie herkent deze vrouw die met een via phishing verkregen bankpas voor kapitalen inkopen doet?

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=-WbVkoD3q80

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening