Ga naar content

Pinpasfraude (spoofing) - Haaren (NB)

De ouderen onder ons zijn vaak doelwit van cybercrime, we hebben het al vaak gezegd. Dit keer is het een 79-jarige man uit Haaren. Hij gaf nietsvermoedend zijn bankpas en die van zijn vrouw en de pincodes aan een nep bankmedewerker mee, nadat hij eerst door zogenaamd iemand van de bank was gebeld met een onzinverhaal. De pinner staat op beeld.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Een 79-jarige man uit Haaren werd in april op de huistelefoon gebeld door een man die vertelde dat hij van de Rabobank was. De bankmedewerker gaf door dat zojuist iemand geprobeerd had om een flink geldbedrag van hun rekening af te schrijven maar dat die transactie door hem geblokkeerd was. Het was nu echter wel noodzakelijk om de bankpassen te vervangen.  Het slachtoffer moest zijn bankpas en die van zijn vrouw inclusief de pincodes in een envelop doen, die vervolgens door vermoedelijk een handlanger werd opgehaald. Dit betrof een circa 20-jarige man met een negroïde uiterlijk.  Het slachtoffer kreeg al snel een slecht gevoel over de situatie waarna hij zijn dochter informeerde en de rekening werd geblokkeerd. 


Trap er niet in!
Banken benaderen u niet telefonisch met allerlei vragen over uw privé bankgegevens. Vaak zijn het de wat ouderen onder ons die de criminelen uitkiezen als slachtoffer. Waarschuw uw familie, ouders of grootouders om hier niet in te trappen. Help ons mee de dader op te pakken. Maar vergeet niet dat u zelf ook veel kunt doen om dit te voorkomen. Allereerst geef nooit bankgegevens door via de telefoon, nooit. Maar vertel ook uw omgeving erover, zorg dat uw omgeving zich bewust is van de risico’s.

Vragen

Dagelijks trappen mensen in de val van sluwe criminelen die met smoesjes mensen zo bang maken dat er iets met hun rekening is, dat ze alle gegevens en zelfs de bankpas afgeven. Nooit doen dus. Belangrijkste vraag nu is: wie is deze pinner die met de buitgemaakte passen geld opneemt?

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=L0A3XXr_KTQ

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening