Ga naar content

Geld opnemen met frauduleus verkregen betaalmiddel Kruidenhof (Diemen)

Donderdagavond 21 oktober 2021 nemen twee nog onbekende mannen bij een geldautomaat aan het Kruidenhof in Diemen geld op met een frauduleus verkregen betaalmiddel. Oplichters weten eerder die dag de gebruikte betaalgegevens van het slachtoffer te stelen door gratis een keukenapparaat aan te bieden op een social media platform en gebruik te maken van een spoofing-link.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Het slachtoffer reageert die donderdag op het platform op een advertentie waarin een keukenapparaat gratis wordt aangeboden. Ze krijgt vervolgens antwoord van iemand en die persoon geeft aan dat het slachtoffer het apparaat kan krijgen als ze wel de verzendkosten betaalt. Het slachtoffer krijgt hier vervolgens een linkje voor toegestuurd. Nadat het slachtoffer op het linkje klikt, komt ze op de site van een bekende bank en die site lijkt helemaal te kloppen. Het slachtoffer rondt daarom de betaling af zoals ze altijd doet, maar dan vraagt de site opeens om een ander wachtwoord. Het slachtoffer vertrouwt de situatie niet en logt snel uit.

Het kwaad is dan echter al geschied: ongeveer een uur nadat het slachtoffer op het linkje heeft geklikt, wordt er drie keer geld opgenomen van haar bankrekening. Ze doet dit niet zelf. Blijkbaar is er nadat het slachtoffer haar gegevens heeft ingevuld op de site met die gegevens een andere telefoon aan haar bankrekening gekoppeld en via die telefoon neemt iemand geld op. Sinds eind september 2021 kunnen klanten van de bank van het slachtoffer namelijk geld opnemen bij een bankautomaat zonder bankpas. Met de app van de bank op een mobiele telefoon kan de QR-code op de geldautomaat worden gescand. Hiervoor is de plastic betaalpas niet nodig.

Signalement verdachten
Er zijn beelden van twee mannen die geld opnemen van de bankrekening van het slachtoffer. Op de camerabeelden is te zien dat er op 21 oktober 2021 omstreeks 18:48 uur twee personen bij de geldautomaat komen staan. Een persoon, lichte huidskleur, met capuchon en mondkapje op en telefoon in zijn

rechterhand voert handelingen op de geldautomaat en de telefoon uit. De andere persoon, een man welke duidelijk bij de pinner hoort, staat naast de geldautomaat en praat met de pinner. Deze man heeft een donker getinte huidskleur, draagt een halsketting, bril en een koptelefoon en heeft in elke hand een telefoon waar hij ook mee bezig is.

Vragen

Informatie delen
Herkent u de mannen op de beelden of heeft u andere informatie in de zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: