Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aangifte doen of melden van seksueel misbruik

Als de politie heeft vastgesteld dat wat u heeft meegemaakt vrijwel zeker strafbaar is, kunt u aangifte doen. U kunt ook alsnog besluiten om alleen een melding te doen bij de politie. U bent degene die hierover beslist. Na een aangifte begint de politie een strafrechtelijk onderzoek. Na een melding gebeurt dit niet automatisch.

Bedenktijd 

Als u wilt, krijgt u na het informatieve gesprek bedenktijd. Met de zedenrechercheurs spreekt u dan af wanneer u laat weten wat uw besluit is: aangifte doen of melden. Een zedendelict is heel heftig voor slachtoffers en hun naasten. Helaas zijn er ook mensen die bewust onjuist aangifte doen, waarbij een ander wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Dit kan grote gevolgen hebben voor de beschuldigde. Zedenrechercheurs melden daarom in het gesprek ook altijd dat het strafbaar is om een valse aangifte te doen.

Aangifte doen van seksueel misbruik

Kiest u voor aangifte doen, dan begint de politie een strafrechtelijk onderzoek. De verdachte kan dan uiteindelijk voor de rechter komen. Een aangifte kunt u niet meer intrekken. Nadat het politieonderzoek is afgerond, kijkt het Openbaar Ministerie nogmaals of er genoeg bewijs is voor een strafrechtelijke veroordeling. Als dit zo is, komt de zaak voor de strafrechter.
Het kan ook voorkomen dat er toch te weinig kans is dat de verdachte wordt veroordeeld. De strafzaak wordt dan geseponeerd. Dit betekent dat de verdachte hiervoor niet verder strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat er te weinig wettig en overtuigend bewijs is gevonden, zegt niets over de ernst en heftigheid van wat u heeft meegemaakt.

Melding maken van seksueel misbruik

Bij een melding begint de politie in principe geen strafrechtelijk onderzoek. Uw melding wordt tien jaar bewaard. Uw melding blijft belangrijk. Als de politie bijvoorbeeld meer meldingen over deze verdachte krijgt, kan de politie alsnog een onderzoek starten.
Kunnen anderen of u zelf in gevaar komen als u geen aangifte doet en u het bij een melding laat? Dan kan het Openbaar Ministerie besluiten (ambtshalve) dat er toch een strafrechtelijk onderzoek met mogelijke vervolging komt.