Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Corona en de regels voor binnen en buiten

De overheid maakt onderscheid tussen woningen, andere binnenruimtes  en buiten. Buiten houdt iedereen van 18 jaar en ouder sowieso 1,5 meter afstand tot elkaar. Er zijn basisregels Ć©n uitzonderingen. Hier vind je alleen de basisregel, met telkens een verwijzing naar de website van de rijksoverheid.

Wat zijn de regels voor thuis? 

Het dringende advies van de Rijksoverheid is: Ontvang thuis (huis, tuin, balkon) maximaal 4 personen per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Houd 1,5 meter afstand tot de bezoekers en leef de hygiĆ«nemaatregelen na.
Nogmaals: dit is een dringend advies. Het helpt de verspreiding van het virus tegen te gaan. Meer dan de helft van de besmettingen vindt in huiselijke kring plaats. Bedenk daarom goed of een bezoek noodzakelijk is. Als een samenkomst leidt tot overlast, dan kan er gehandhaafd worden. Zoals we altijd al deden.

Wat zijn de regels voor buiten? 

Buiten de eigen woning geldt dat maximaal 4 personen of 1 huishouden in groepsverband ergens heen mogen gaan of iets mogen ondernemen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee. De politie kan handhaven als er meer dan 4 personen bij elkaar zijn of als personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren onvoldoende afstand houden.

corona en politiewerk, mondkapje, politiemondkapje, contact, gesprek, nabijheid, Foto: Korpsmedia politie

Alcohol na 22:00 uur

Het is verboden om in de openbare ruimte, zowel binnen als buiten, tussen 22:00 en 06:00 uur alcohol bij je te hebben of te drinken. De politie kan en zal hierop handhaven. Tussen 22:00 en 06:00 mogen ook geen alcoholische dranken bezorgd worden. Deze regel is vastgesteld omdat alcoholgebruik ertoe kan leiden dat de coronaregels - met name afstand houden - uit het oog worden verloren.