Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Hoe beschermen agenten zich tegen corona?

Draagt de politie mondkapjes?

Ook de politie houdt zich aan de regels rond mondkapjes. Wij dragen altijd een mondkapje in onze publieksruimte. Ook in onze werkruimtes dragen we een mondkapje, tenzij we achter onze pc zitten te werken. De werkplekken staan op ruim 1,5 meter afstand van elkaar. Waar nodig doen we een thuistest, bijvoorbeeld voor we gaan trainen, of als we een grootschalige inzet hebben. In medische spoedgevallen en meldingen waarbij mogelijk een besmetting met corona kan plaatsvinden, dragen wij medische mondmaskers en andere beschermingsmiddelen.

Wat hebben jullie aan persoonlijke beschermingsmiddelen bij je?

In elke politieauto ligt een pakket met onder andere een mondkapje en medische handschoenen. Deze gebruikt de politie bijvoorbeeld als agenten naar een locatie moeten waar iemand mogelijk besmet is, of bij een reanimatie. Bij een aanhouding is er natuurlijk niet altijd tijd om handschoenen aan te doen. Hierdoor lopen we verhoogd risico, maar dat hoort ook bij ons vak. Fouilleren doen we weer wel altijd met handschoenen aan. Verder hebben we gel bij ons waarmee we na een melding onze handen kunnen schoonmaken. 

Reanimeren jullie nog wel? 

Wij reanimeren volgens het COVID-19 protocol dat is vastgesteld door de landelijke Reanimatieraad. Dat doen we omdat we vooraf niet altijd kunnen inschatten of iemand besmet is met Covid-19.
Op dit moment zegt het landelijke protocol dat we terughoudend moeten zijn met mond-op-mond-beademingen, maar dat we dit zelf mogen beslissen. Wel zullen we altijd borstcompressies blijven doen!
We raden onze mensen aan om - waar mogelijk - altijd gebruik te maken van hun coronakit. Daarin zitten onder andere medische mondmaskers FFP2 , FFP3 of KN95, een wegwerpoverall, wegwerphandschoenen en reinigingsmiddelen. 

corona en politiewerk, mondkapje, politiemondkapje, contact, gesprek, nabijheid, Foto: Korpsmedia politie