Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat doet de politie tegen DDoS-aanvallen?

Een (D)DoS-aanval is strafbaar. Door middel van onderzoek spoort de politie deze cybercriminelen op. Daarnaast zetten we steeds meer in op het voorkomen en verstoren van hun werk. Dat doen we samen met justitie, banken en andere (internationale) partners zoals Europol, Interpol en de FBI. Door samen te werken worden bijvoorbeeld mensen die DDoS-aanvallen uitvoeren of faciliteren opgespoord en websites die DDoS-aanvallen aanbieden (booter of stresser) offline gehaald.
In bijgaande video ‘Operation Power Off’ ziet u hoe de politie, ook buiten de landsgrenzen, optreedt tegen DDoS-aanvallen. 

Jonge daders behoeden

Naast de opsporing van cybercriminelen en het verstoren van hun werk is de politie ook actief om jongeren te behoeden van digitale criminaliteit. Jonge daders die zich bezighouden met DDoS zijn zich er vaak niet bewust van dat hun online gedrag soms cybercrime is. En dus strafbaar. De politie is aangesloten bij verschillende initiatieven. Met het traject Hack_Right leren jonge veroordeelde cybercriminelen bijvoorbeeld hoe ze hun cybertalent op een legale manier ontwikkelen. Zo verkleinen we de kans dat deze jongeren in de toekomst opnieuw een cyberdelict plegen.