Ga naar content
Mijn buurt: 
amstelveen +5.0km
    Verander locatie

    Dood Luana Luz Xavier (34)

    Update 21 april: beelden voorafgaand aan liquidatie

    Luana Luz Xavier (34) wordt maandagavond 8 december 2014 op de Beeckestijn in Amstelveen voor de ogen van haar kinderen doodgeschoten. Alles wijst op een goed voorbereide actie. Haar vriend en vader van twee van haar kinderen is een berucht Amsterdams onderwereld kopstuk.

    Winkel
    Luana was afkomstig uit Brazilië, maar woonde al een aantal jaar in Nederland. Ze bouwde hier samen met haar eerste echtgenoot een kledingzaak op. Samen met hem heeft ze een dochter van 12. In een volgende relatie krijgt Luana nog twee kinderen: een meisje en een jongetje.

    In 2012 opent Luana aan de Gasthuismolensteeg in het populaire winkelgebied de 9 Straatjes kledingwinkel District 9. Mede omdat Luana in die periode een relatie heeft met een Amsterdamse crimineel, wordt het winkeltje ook een ontmoetingsplek voor lokale criminelen.

    Moord
    Op maandagavond 8 december gaat Luana eten bij haar zus in de Sacharovlaan in Amstelveen. Hun moeder uit Brazilië is over voor een korte vakantie. Ze logeert zo lang bij Luana en is er die avond ook bij.  Rond 19.00 uur vertrekt Luana met haar kinderen en moeder in haar Passat Station naar huis. Doordat Luana vermoedelijk eerder bij het huis van haar zus werd geobserveerd wisten de daders dat ze even later bij haar huis aan de Beeckestijn in Amstelveen zou arriveren.

    Rond 19.30 uur komt Luana aan bij haar huis. Nadat zij heeft geparkeerd schakelt zij eerst het alarm van de woning uit en loopt daarna naar de achterkant van de auto om de achterklep te openen. Op dat moment komt een zwarte BMW met twee mannen vanuit de zijstraat Ockenburgh aangereden. Vanuit de passagierskant stapt een jonge man uit die direct op Luana afloopt en begint te schieten. Terwijl Luana in elkaar zakt stapt de man weer in de BMW en rijdt de auto weg.

    De totaal overrompelde kinderen zijn bij hun moeder op de grond geknield in een poging haar te helpen. Ook de moeder van Luana kwam erbij en die heeft geprobeerd de kinderen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen door ze mee naar binnen te nemen. Buurtbewoners hebben zich over Luana’s moeder en de kinderen ontfermd.

    BMW en Polo
    BMW

    Na de overval vluchten de daders in een zwarte BMW 320d met valse kenteken platen 55-ZD-KJ. De auto wordt even later brandend aangetroffen op de hoek Haja van Somerenlaan en de Joke Smitlaan. De Haja van Somerenlaan heeft waarschijnlijk als verzamelplek van de daders gefungeerd. Vanaf hier is het via het fietspad namelijk maar een klein stukje lopen naar de plek waar je goed zicht hebt op het huis van Luana’s zus.

    Polo 

    De daders blijken vermoedelijk ook een grijze Volkswagen Polo met valse kentekenplaten 88-NPF-9 te hebben gebruikt. De auto is in maart 2014 gestolen van de Duke Ellingtonstraat in Amsterdam-Sloten. Hij had toen de originele kentekenplaten 56-SPB-1. De polo werd op diezelfde parkeerplaats als de BMW gevonden. De politie heeft technische sporen van betrokkenen weten veilig te stellen. Omdat de Polo niet wilde starten hebben de daders na de schietpartij deze laten staan. Dat moet voor paniek hebben gezorgd. Even later zagen getuigen vijf personen vanaf de Polo weg rennen richting de Betsy Perklaan. Die vijf mannen hebben zeer waarschijnlijk de moord op Luana uitgevoerd.

    De Polo heeft in de nacht voor de liquidatie rond 01.40 uur een aantal keer bij de woning aan de Beeckestijn voorbij gereden. De politie hoort graag als iemand dat is opgevallen, of weet wie dat zijn geweest. Ook als iemand is opgevallen dat er mensen vanuit de BMW zijn in en uitgestapt in de VW Polo.

    Observatie
    Sacharovlaan

    De politie gaat er vanuit dat Luana een tijdje is geobserveerd. In eerste instantie vanaf de observatieplek dichtbij de woning van haar zus, aan de Sacharovlaan. We denken dat de observant die zicht had op het huis zijn mededaders heeft getipt zodra ze zagen dat Luana vertrok.

    Beeckestijn

    De daders moeten daarop met hoge snelheid in de zwarte BMW binnendoor naar de Beeckestijn zijn gereden waar ze het slachtoffer hebben opgewacht. Een uitkijk aan het begin van de straat heeft de daders in de BMW vervolgens mogelijk een seintje gegeven om in actie te komen.

    Daders
    In de zwarte BMW zaten twee mannen. Van de chauffeur is geen signalement, maar er is een glimp van de schutter te zien. Dit was een man met een lichte jas met daarop een mouwembleem. Ook droeg hij handschoenen en een petje.

    Avond ervoor
    Op zondag 7 december, de avond voor de liquidatie, is het huis van Luana vermoedelijk ook in de gaten gehouden. Onder de doorgang Beeckestijn/Groenendaal is door getuigen een jongeman gezien die werd omschreven als vermoedelijk van Marokkaanse afkomst. Hij was tussen de 18 en 24 jaar, had een afzakbroek en rugtas en hing die avond, na etenstijd tussen 18.00 en 19.00 uur rond bij de woning van Luana.

    Relatie met Najib Himmich
    De politie denkt dat de band met haar vriend Najib Himmich (27) mogelijk de aanleiding is voor haar dood. Privé woonde Najib Himmich enige tijd samen met Luana Luz Xavier. Samen krijgen ze twee kinderen. Eind 2014 verloopt de relatie met haar vriend moeizaam, en zorgt ze voornamelijk alleen voor haar kinderen.

    Najib Himmich

    Hij werd geboren en getogen in Amsterdam, en is van Marokkaanse afkomst. Hij was ooit een veelbelovend kickbokser. Hij klom gestaag in het Amsterdamse criminele milieu. Zonder regulier inkomen leefde hij met veel geld. Himmich werd bovendien gerekend tot de vriendenkring en zakenpartner van de inmiddels geliquideerde Gwennete Martha. De politie denkt dat Najib door zijn criminele activiteiten doelwit is geworden van andere criminelen. Mogelijk is Luana hierdoor ook bij Najib’s vijanden in beeld gekomen, misschien omdat zij teveel wist van Najib’s handel en wandel. Najib is hoe dan ook dus een sleutelfiguur in het onderzoek.

    Najib Himmich is in september 2014 spoorloos verdwenen, dus nog voor de moord. Na de moord op Luana heeft Najib, zover de politie weet, ook met niemand meer contact gezocht, ook niet met Luana’s familie. Dat is erg vreemd, want Najib had twee kinderen met Luana. Het is niet zeker of hij dood is of ergens ondergedoken zit, bang om zelf ook slachtoffer te worden.

    Schuiladressen Najib Himmich
    Bekend is dat Himmich meerdere schuiladressen aanhield, in zowel Amsterdam als Spanje. De laatste bekende datum dat hij in Spanje is gezien is half oktober 2014. Ook zou Najib in Marokko een schuiladres hebben.

    Bovendien wordt Najib Himmich gezocht voor zijn mogelijke betrokkenheid bij een moord c.q. doodslag van enkele jaren geleden. Daarvoor staat hij inmiddels internationaal gesignaleerd.

    Beloning
    De Hoofdofficier van Justitie te Amsterdam looft een beloning uit van 20.000 euro voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak.

    Vragen politie

    • Wie is er op maandagavond 8 december 2014 getuige geweest van de moord op Luana Luz Xavier (34) op de Beeckestijn in Amstelveen?
    • Wie heeft er informatie over de daders, mogelijk aan de hand van de bewakingsbeelden?
    • Wie heeft de daders na de overval zien vluchten in een zwarte BMW 320d met valse kenteken platen 55-ZD-KJ?
    • Wie is er getuige geweest van het in brand steken van de BMW op de hoek van de Haja van Somerenlaan en de Joke Smitlaan?Wie heeft de daders al eerder op de Haja van Somerenlaan gezien?
    • Wie heeft de daders op de parkeerplaats bij de grijze Volkswagen Polo gezien?
    • Wie zag ze wegrennen in de richting van de Betsy Perklaan?
    • Wie is er in maart 2014 getuige geweest van de diefstal van de Volkswagen Polo vanaf de Duke Ellingtonstraat in Amsterdam-Sloten?
    • Wie heeft de Polo zien rijden tussen het tijdstip van stelen in maart 2014 en het aantreffen op de Haja van Somerenlaan in december 2014?
    • Wie heeft er in de nacht voor de liquidatie rond 01.40 uur de Polo een aantal keer bij de woning aan de Beeckestijn voorbij zien rijden, of weet wie dat zijn geweest?
    • Wie is er opgevallen dat er mensen vanuit de BMW zijn in en uitgestapt in de VW Polo?
    • Wie heeft er gezien dat de woning van haar zus aan de Sacharovlaan geobserveerd werd?
    • Wie heeft de zwarte BMW met hoge snelheid binnendoor naar de Beeckestijn zien rijden?
    • Wie heeft er gezien dat de daders in de zwarte BMW op de Beeckestijn het slachtoffer hebben opgewacht?
    • Wie heeft er een uitkijk aan het begin van de straat gezien?
    • Wie heeft er op zondag 7 december tussen 18.00 en 19.00 uur onder de doorgang Beeckestijn/Groenendaal een jongeman gezien die rondhing bij de woning van Luana?
    • Wie heeft er informatie over Najib Himmich en de mogelijke link tussen hem en de dood van Luana?
    • Wie heeft Najib Himmich (27) na september 2014 gezien en/of gesproken?
    • Wie heeft er meer informatie over zijn huidige verblijfplaats?

    Reacties

    - Politie Eenheid Amsterdam: 080-6070 (gratis)
    - Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (gratis)
    - TNCI: 079-345 8 999

    Beelden in Opsporing Verzocht

    In de uitzending van Opsporing Verzocht toont de politie dinsdag 21 april bewakingsbeelden van de momenten die vooraf gingen aan de liquidatie van Luana Luz Xavier. U kunt de beelden hieronder bekijken.

    Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=leA10KYiOSg