Ga naar content
Mijn buurt: 
nieuwegein +5.0km
  Verander locatie

  Explosief onder auto en poging moord op de Poortdreef Almere

  Wat in eerste instantie een aanrijding lijkt, blijkt later de klap van een explosief te zijn. Zodra de geraakte auto met twee inzittenden op de Poortdreef in Almere-Poort stilstaat, worden de inzittenden beschoten met een automatisch vuurwapen. Een van de twee mannen raakte ernstig gewond. De andere inzittende kwam met de schrik vrij. De aanslag op de twee vrienden lijkt verband te houden met de hele reeks Amsterdamse liquidaties van de afgelopen jaren.

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Omschrijving

  Zaterdag 1 november 2014 om 05.30 uur rijden twee mannen in een zwarte Volkswagen Golf (bouwjaar 2014, met witte kentekenplaten, omdat hij in Duitsland was gehuurd) richting de nieuwe wijk Almere-Poort, wanneer ze op de Poortdreef een klap horen. De Golf lijkt onbestuurbaar en schiet nog 100 meter verder door. De klap blijkt veroorzaakt door een explosief en zodra de mannen stilstaan, worden ze beschoten met een automatisch wapen vanuit een grijze BMW. De mannen uit de Golf rennen hun auto uit, waarbij de bijrijder nog steeds wordt beschoten en ernstig gewond raakt.

  VW Golf opgeblazen

  Afrekeningen

  Het lijkt erop alsof het echt de bedoeling was om in elk geval de bijrijder te doden. Ook al speelde dit zich af in Almere, op basis van het geweld dat is gebruikt en op basis van onderzoek zijn er duidelijke verbanden met andere Amsterdamse afrekeningen.

  Kwalitaria en De Natte Krant

  Het avondje stappen begint die vrijdag 31 oktober in Weesp, waar de vrienden van 20.15 uur tot 21.15 uur thee drinken en iets eten op het terras van de Kwalitaria snackbar aan de Amstellandlaan. Na de snackbar gaan de twee wat drinken bij De Natte Krant aan de Hoogstraat, ook in Weesp. Ze blijven er tot tegen middernacht, waarna ze koers zetten richting Nieuwegein.  

  Golf bij snackbar

  De Natte Krant

  Restaurant Hafana

  Tussen ongeveer 00.15 uur en 02.00 uur die nacht zijn de twee vrienden bij traditioneel Midden-Oosters restaurant Hafana aan de Hildo Kropstraat in Nieuwegein. Rond die tijd wordt bij een zijweggetje aan diezelfde Hildo Kropstraat iets opvallends gezien. Getuigen zien hoe een donkergetinte jongen van ongeveer 17-18 jaar oud en een lichtgetinte jongen van begin 20, zich opvallend gedragen. Ze kijken erg om zich heen en dragen beiden handschoenen, terwijl het erg warm is voor de tijd van het jaar. Misschien waren die jongens in Nieuwegein met een auto, mogelijk met de grijze BMW 325i sedan met het gestolen kenteken 94-RG-PP die even later in Almere bij de mislukte liquidatie werd gebruikt.

  Hafana

  Crystal Club

  Na hun bezoek aan het waterpijprestaurant rijden de twee vrienden door naar Hilversum, waar ze tussen iets van 02.00 en 05.00 uur zijn bij de Crystal Club aan de Koninginneweg. De Duitse zwarte Volkswagen Golf parkeren ze in De Paardengang, een zijstraatje van de Koninginneweg, waarna ze het laatste stukje lopen. 

  Crystal Club

  Aanslag

  Rond 05.15 uur eindigt het stapavondje en rijden de vrienden richting Almere, waar hun auto rond 05.30 uur op de Poortdreef zal ontploffen en zij zelf aan de dood ontsnappen. De vraag is waar en wanneer dat explosief op de Volkswagen Golf van de slachtoffers is geplaatst. Het zou op één van de plekken gebeurd kunnen zijn waar de vrienden die nacht geweest zijn. De vrienden kunnen ook onderweg zijn gevolgd. Misschien is dat al vanaf het begin gedaan in Weesp.

  Plaats delict

  Eerste hulp

  Na de aanslag wil een getuige direct eerste hulp verlenen, maar als ze schoten hoort, maakt ze dat ze wegkomt. Ze rijdt weg, maar vlak daarna wordt ze in de buurt van de oprit naar de A6 ingehaald door de daders. Ze drukken haar bijna van de weg en een man hangend uit het raam, richt een vuurwapen op haar. Daarna rijdt de auto met hoge snelheid door over de snelweg. 

  Kaart vluchtroute

  Vlucht daders

  De daders rijden via de A6 naar de Aalscholver in Muiderberg. In het hofje aan de Aalscholver in Muiderberg wordt de BMW 325i sedan met het gestolen kenteken 94-RG-PP achtergelaten en in brand gestoken. Die grijze BMW blijkt anderhalve maand daarvoor op vrijdag 12 september 2014 gestolen vanaf de Laan van Everswaard in Bergen op Zoom. Uit onderzoek blijkt dat de BMW na de diefstal met toen al het gestolen kenteken erop, vermoedelijk enkele dagen in Rotterdam is geweest, onder andere in het gebied direct ten zuidoosten van het Kralingse Bos. 

  Uitgebrande auto Muiderberg

  Volkswagen Transporter

  De daders zijn na het in brand steken van de BMW vanaf de Aalscholver in Muiderberg overgestapt in een bordeauxrode Volkswagen Transporter. Nog diezelfde avond werd op de Rudi Bloemgartensingel in Amsterdam-Osdorp de rode Volkswagen Transporter brandend teruggevonden. 

  VW Transporter - soortgelijk

  Vragen

  Het onderzoeksteam krijgt graag antwoord op de volgende vragen:

  • Wie is er op zaterdag 1 november 2014 om 05.30 uur getuige geweest van de poging moord op de Poortdreef in Almere-Poort? (afbeelding PD)
  • Wie heeft er in de nacht van vrijdag 31 oktober op zaterdag 1 november bij één van de locaties waar de vrienden geweest zijn iets verdachts gezien wat met het plaatsen van het explosief te maken kan hebben? (overzichtskaartje met opsomming locaties ?)
  • Wie heeft er die nacht tussen ongeveer 00.15 uur en 02.00 uur bij een zijweggetje aan de Hildo Kropstraat in Nieuwegein de twee verdachte jongens gezien? (afbeelding locatie)
  • Wie heeft er gezien in wat voor auto’s die jongens reden?
  • Wie heeft er op één van de locaties waar de vrienden waren de grijze BMW 325i sedan met het gestolen kenteken 94-RG-PP gezien?
  • Wie heeft er gezien dat de vrienden die nacht gevolgd werden?
  • Wie is er na de aanslag getuige geweest van het bijna van de weg drukken en bedreigen van de getuige in de buurt van de oprit naar de A6?
  • Wie heeft de daders na de aanslag op hun vlucht gezien?
  • Wie is er getuige geweest van het in brand steken van de grijze BMW 325i sedan in het hofje aan de Aalscholver in Muiderberg?
  • Wie is er op vrijdag 12 september getuige geweest van de diefstal van de grijze BMW vanaf de Laan van Everswaard in Bergen op Zoom?
  • Wie heeft de grijze BMW met toen al het gestolen kenteken vanaf half september 2014 gezien in Rotterdam, onder andere in het gebied direct ten zuidoosten van het Kralingse Bos, en/of weet wie er in reed? (afbeelding BMW)
  • Wie heeft de daders na het in brand steken van de BMW vanaf de Aalscholver in Muiderberg zien overstappen in een bordeauxrode Volkswagen Transporter?
  • Wie heeft de daders zien rijden in de bordeauxrode Volkswagen Transporter?
  • Wie is er getuige geweest van het in brand steken van de bordeauxrode Volkswagen Transporter op de Rudi Bloemgartensingel in Amsterdam-Osdorp? (afbeelding locatie of Transporter)
  • Wie heeft er gezien hoe de daders daarna zijn verder gevlucht?

  Tips

  Heeft u antwoord op (een van) de bovenstaande vragen of heeft u andere informatie die mogelijk met de zaak te maken kan hebben? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw tip telefonisch doorgeven via de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Uw tip anoniem doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000. Team Nationale Criminele Inlichtingen is bereikbaar op 079-345 8 999.

  Afbeeldingen

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening

  Op de hoogte blijven via RSS

  Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

  RSS feed Explosief onder auto en poging moord op de Poortdreef Almere

  Deel het artikel op social media

  Deel artikel via: