Ga naar content
Mijn buurt: 
Hardenberg, Nederland +25.0km
    Verander locatie

    Lichaam in auto aangetroffen

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Onderzoek Stieltjeskanaal

    Identiteit en doodsoorzaakRalf Meinema

    Het onderzoek van de politie richtte zich in eerste instantie op het vaststellen van de identiteit van de persoon die in de auto werd gevonden. Het gaat om de toen 31-jarige Ralf Meinema uit Klazienaveen. Het lichaam van het slachtoffer werd onder verdachte omstandigheden aangetroffen. De politie gaat er dan ook vanuit dat Ralf Meinema door een misdrijf om het leven is gebracht. Destijds is het lichaam door de officier van justitie in beslag genomen. Dat was nodig, omdat er onderzoek werd gedaan naar de doodsoorzaak van het slachtoffer. Onderdeel van dat onderzoek waren een röntgenologisch onderzoek en sectie. Door dat onderzoek is komen vast te staan dat het slachtoffer door geweld om het leven is gebracht.

    Sporenonderzoek

    De politie is direct na het aantreffen van de auto gestart met een onderzoek. Daarbij is de weg enkele uren afgesloten geweest. Een politiehelikopter kwam ter plaatse om beelden vanuit de lucht te maken. Er is op de locatie waar de auto is aangetroffen sporenonderzoek verricht door de Verkeersongevallenanalyse en forensische opsporing van de politie. De auto werd in beslag genomen voor nader onderzoek. Ook heeft er sporenonderzoek in de auto plaatsgevonden. Daarnaast werd een buurtonderzoek gehouden. 

    PD-onderzoek

    Tips Opsporing Verzocht

    De politie besteedde dinsdagavond 04/04/17 in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak. Dit leverde in totaal 4 tips op. Dinsdag 6 februari 2018 werd in Opsporing Verzocht opnieuw aandacht gevraagd voor de gewelddadige dood van Ralf Meinema. Dit keer kwamen er 11 tips binnen.

    Passantenonderzoek

    De politie heeft vrijdagochtend 14 april een passantenonderzoek gehouden. Daarbij zijn ook flyers uitgedeeld.

    Hulp publiek 

    5 februari 2018
    Het onderzoeksteam heeft al wat puzzelstukjes verzameld, maar heeft nog geen compleet beeld van wat er is gebeurd. Zo heeft de politie bijvoorbeeld nog geen duidelijkheid over een motief voor de dood van Ralf Meinema. Sinds 5 februari 2018 kan het publiek via het dossier politie.nl/kofferbakmoord scenario's aanleveren. Heeft u een idee wat er gebeurd zou kunnen zijn met Ralf? Of weet u wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor zijn dood? Laat al uw informatie achter via het reactieformulier. Uw tips, vragen en suggesties worden elke dag bekeken door een speciaal team.  Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

    Tientallen tips

    12 februari 2018
    Via politie.nl, (social) media en Opsporing Verzocht is afgelopen week opgeroepen tot het delen van informatie. Dat heeft tot nu toe zo'n 80 tips opgeleverd. Alle tips worden nader onderzocht. Meer informatie blijft nog altijd welkom! 

    Aanhouding

    13 februari 2018
    Een 39-jarige man uit Emmen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Ralf Meinema.

    16 februari 2018
    Voorarrest van de 39-jarige verdachte uit Emmen is met 14 dagen verlengd.

    5 april 2018
    Een 24-jarige man uit Emmen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Ralf Meinema.

    10 april 2018
    De 2e verdachte, de 24-jarige Emmenaar, is vandaag in vrijheid gesteld. 

    Voortgang en deskundigen

    26 juli 2018

    In het onderzoek maakt de politie gebruik van diverse deskundigen. Zo is een telefoonexpert bezig met het repareren van de telefoon van het slachtoffer. Ook heeft een deskundige gekeken naar sporen op de kleding en het lichaam van Ralf Meinema. Bovendien wordt de DNA-databank regelmatig bekeken of er een match is met aangetroffen sporin de auto. Daarnaast zijn er drie anonieme brieven bij de politie gekomen. 

    Mobiele telefoon

    Januari 2019

    De telefoon van het slachtoffer is door een expert opnieuw opgemaakt doormiddel van andere onderdelen. Dit heeft niet geleid tot nieuwe inzichten. 

    Podcast door Dagblad van het Noorden

    Maart 2019

    Het Dagblad van het Noorden maakt een podcast-serie over de dood van Ralf Meinema. In de podcast is ook de politie te horen. 

    Familie slachtoffer verhoogt beloning

    Februari 2020

    De familie maakt in de media bekend dat ze de beloning die leidt tot de aanhouding en veroordeling van verdachte(n) verhogen naar in totaal 100.000 euro.