Ga naar content
Mijn buurt: 
assen +10.0km
  Verander locatie

  Onderzoek incidenten met mogelijke relatie windmolens

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Al langere tijd onderzoeken wij incidenten die mogelijk gerelateerd zijn aan windmolens. Het gaat onder andere om bedreigingen en vernielingen richting mensen die om wat voor reden dan ook verbonden zijn aan de komst van windmolenparken. In dit dossier vindt u een overzicht van meerdere zaken. In Nederland kennen wij vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren maar dat mag nooit zover gaan dat er strafbare feiten worden gepleegd. Rondom de bouw van windmolens zijn er verschillende en tegenstrijdige belangen, zijn er voor- en tegenstanders maar het is onacceptabel dat mensen worden bedreigd.

  Drie aanhoudingen voor asbestdumpingen en dreigbrieven aanleg windparken

  Woensdag 19 juni hebben wij drie mannen aangehouden vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de asbestdumpingen en dreigbrieven die gerelateerd zijn aan de aanleg van windmolenparken.

  Het gaat om een 61-jarige man uit Tweede Exloërmond, een 58-jarige man die verblijft in Meeden en een 50-jarige man uit  Nieuw-Buinen. Wij doen onderzoek naar hun rol bij de strafbare feiten die zijn gepleegd.

  Er zijn vanochtend ook zes zoekingen door ons verricht op verschillende adressen in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Groningen, Oude Pekela en Stadskanaal. Dat we drie verdachten hebben aangehouden betekent niet dat ons onderzoek is afgelopen. Wij sluiten meerdere aanhoudingen niet uit. In een oogopslag zie je in onze infographic de stand van zaken mbt ons onderzoek.

  Dreigbrieven

  De laatste tijd zijn er meer brieven verstuurd naar verschillende bedrijven die in het gebied werken. Het bijzondere is dat die bedrijven zowel direct als indirect niets met de aanleg van windmolenparken te maken hebben. De eerdere brieven werden verstuurd naar bedrijven die er wel direct of indirect bij betrokken zijn.

  Pop-up bureau Meeden

  We kunnen ons voorstellen dat er een hoop vragen leven. Daarom zijn wij woensdag 19 juni met een pop-up politiebureau aanwezig ter hoogte van de supermarkt aan de Hereweg in Meeden. Tussen 12.00 uur en 20.00 uur kunt u langskomen om uw vragen, tips of zorgen met ons te delen. De wijkagent en iemand van het onderzoeksteam zijn ook aanwezig.

  Wederom dreigbrief richting bedrijf

  Op donderdag 11 april kreeg een bedrijf een dreigbrief vanwege hun werkzaamheden bij de aanleg van windmolenparken. Het bedrijf heeft aangifte gedaan en wij nemen de brief uiteraard mee in ons onderzoek. Het bedrijf heeft er voor gekozen om terughoudend te zijn wanneer het gaat om het delen van informatie met de buitenwereld.  Wij doen geen mededelingen over de inhoud van de brief of om welk bedrijf het gaat.

  Tot nu toe zijn er in het totaal 43 tips bij het onderzoeksteam binnengekomen.

  Tweede dreigbrief nav aanleg windmolenparken

  Een ondernemer uit gemeente Oldambt kreeg woensdag, 3 april, een dreigbrief in verband met de werkzaamheden die zijn bedrijf indirect uitvoert bij de aanleg van windmolens. Hij heeft besloten met die werkzaamheden te stoppen. De ondernemer heeft aangifte gedaan van bedreiging. Hij geeft aan dat de veiligheid van zijn medewerkers boven alles gaat.

  Tot nu toe zijn er 29 tips bij het onderzoeksteam binnengekomen. Er zijn mensen die meedenken over het onderzoek maar er worden ook namen genoemd van mensen die mogelijk iets met de bedreigingen te maken hebben. Het team analyseert alle tips en gaat verder met het onderzoek.

  Onderzoek

  Die onderzoeken leidden niet altijd tot aanhoudingen. Dat komt door onvoldoende opsporingsindicatie zoals wij dat noemen. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld sporen ontbreken, verklaringen van getuigen niet voldoende informatie geven of mensen die wel meer info hebben maar die om wat voor reden dan ook niet met ons willen of kunnen delen. Wij kunnen echter niet afgaan op onderbuikgevoelens en aannames. Bij een onderzoek baseren wij ons op bewijs en feiten.

  Contact

  Wij zijn er van overtuigd dat er mensen zijn die ons meer kunnen vertellen over de bedreigingen of die de verdachten van de asbestdumpingen kennen. Mogelijk heeft u informatie over de andere zaken die in het overzicht staan. U kunt ons helpen bij het onderzoek, bel met 06-18035154 .U krijgt dan iemand van het onderzoeksteam aan de lijn. Anoniem kan uiteraard ook, bel dan met Meld Misdaad Anoniem Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. U kunt uw informatie ook naar ons mailen via tgo-tips.noord-nederland@politie.nl Ook via het meldformulier op onze site kun u uw tips doorgeven.

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening