Ga naar content
Mijn buurt: 
assen +10.0km
    Verander locatie

    Onderzoek incidenten met mogelijke relatie windmolens

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Wederom dreigbrief nav aanleg windmolenparken

    Op donderdag 11 april kreeg een bedrijf een dreigbrief vanwege hun werkzaamheden bij de aanleg van windmolenparken. Het bedrijf heeft aangifte gedaan en wij nemen de brief uiteraard mee in ons onderzoek. Het bedrijf heeft er voor gekozen om terughoudend te zijn wanneer het gaat om het delen van informatie met de buitenwereld.  Wij doen geen mededelingen over de inhoud van de brief of om welk bedrijf het gaat.

    Tweede dreigbrief nav aanleg windmolenparken

    Een ondernemer uit gemeente Oldambt kreeg woensdag, 3 april, een dreigbrief in verband met de werkzaamheden die zijn bedrijf indirect uitvoert bij de aanleg van windmolens. Hij heeft besloten met die werkzaamheden te stoppen. De ondernemer heeft aangifte gedaan van bedreiging. Hij geeft aan dat de veiligheid van zijn medewerkers boven alles gaat.

    Tot nu toe zijn er 29  tips bij het onderzoeksteam binnengekomen. Er zijn mensen die meedenken over het onderzoek maar er worden ook namen genoemd van mensen die mogelijk iets met de bedreigingen te maken hebben. Het team analyseert alle tips en gaat verder met het onderzoek.

    Dreigbrief

    2019

    In maart ontving een Drentse ondernemer een dreigbrief omdat zijn bedrijf werkzaamheden verricht bij de aanleg van een windmolenpark. Na de dreigbrief besloot de ondernemer te stoppen met die werkzaamheden. Hij deed aangifte. De brief deelde hij met het Dagblad van het Noorden. Gedeputeerde Staten Groningen heeft ook een dreigbrief ontvangen. Hiervan is aangifte gedaan. Op dit moment kunnen wij vanwege ons onderzoek nog geen informatie delen over de inhoud van die brief. Wij sluiten niet uit dat er meerdere bedrijven zijn die dreigbrieven hebben ontvangen. Dit willen wij graag weten en u kunt hier uiteraard aangifte van doen. In Opsporing Verzocht was er dinsdag 2 april 2019 aandacht voor deze zaak.

    Dreigbrief

    In februari werd asbest gedumpt bij het station In Delfzijl. Op pamfletten die aan het hek werden bevestigd is te lezen dat de asbest aan is komen waaien door toedoen van een bepaald aannemersbedrijf, een "Wind-concentratiekampbouwer’ in Drenthe. Wie dit bedrijf inhuurt zal asbest oogsten",Ook worden nog eens tien bedrijven genoemd die 'een windconcentratiekamp faciliteren'. Op die plek werden werkzaamheden verricht door diezelfde ondernemer die in maart een dreigbrief kreeg. Wij hebben beeldmateriaal van een fietser op onze site gezet. De beelden zijn van slechte kwaliteit. In de uren dat er asbest werd gedumpt bij het station fietst er een man/vrouw vanaf de haven richting het station. Diegene stopt bij het hek en vertrekt even later weer. Er bleek asbest te zijn gedumpt en er hingen pamfletten aan het hek waar de werkzaamheden plaatsvonden. Ondanks de slechte kwaliteit hebben we het beeldmateriaal gedeeld op ons youtubekanaal. 

    Pamflet Delfzijl

    Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=pAZdkotWNYs

    In januari werd er asbest gedumpt bij een toekomstige windmolenlocatie in Meeden. Het onderzoek heeft tot op heden nog niet geleid tot een verdachte in deze zaak. Het sporenonderzoek is nog gaande. Er is nog geen aangifte gedaan.

    2018

    In december werd op een bouwterrein van de Gasunie in Zuidbroek asbest gedumpt. Op dit bouwterrein werden voorbereidende werkzaamheden verricht ivm de bouw van een stikstoffabriek. De wegen zouden in de toekomst worden gebruikt voor het vervoer van de windmolens. Er werden borden geplaatst met de tekst:  'Wie wind zaait, zal asbest oogsten'. Sporen onderzoek is in volle gang. Aangifte zal worden gedaan. Er is  een bandenspoor aangetroffen en een getuige had een grijze bus gezien. 

    Ook werd onderstaande tekst op bordjes achtergelaten:

    "Let op! Verlaat onmiddellijk deze omgeving. U bevindt zich op zwaar vervuild terrein.

    Mededeling.

    De behandeling bij de stikstof fabriek en op dit, illegaal gekapte, perceel is nog niets bij wat er nog gaat komen.
    Komende zomer, rond oogsttijd, worden de landbouwpercelen in Groningen en Drenthe, van Delfzijl tot Coevorden, bekend gemaakt die ook een behandeling hebben ondergaan.
    Die kunnen dan uit productie genomen worden door de Voedsel en Waren Autoriteit en het Bureau voor Leefomgeving en Transport.
    Deze groene schandvlekken zullen niet te saneren zijn gezien de omvang/diepte en vormgeving.
    Kortom: we krijgen er dan mooie groene CO2 reductie bossen bij in onze provincies. Deze bospercelen zullen we t.z.t. voorzien van namen. Hier zullen die van verantwoordelijke ministers/bestuurders zeker niet ontbreken, opdat die nooit vergeten zullen worden. Mooi groene CO2 reductiebossen, wie kan daar op tegen zijn. Deze landbouwpercelen zijn bovendien al betaald door de burgers middels het al tientallen jaren verstrekken van riante landbouwsubsidies aan de graaiende windboeren. Het bovenstaande had voorkomen kunnen worden als we niet bestuurd zouden worden door incompetente en corrupte personen.

    Afz. de door de overheid en initiatiefnemers/ontwikkelaars van windparken belazerde, belaagde, bedreigde en tot nu toe als uitschot behandelde burgers uit Groningen en Drenthe.

    Pamflet asbest

     

    In juli  kregen 34 ondernemingen en organisaties die betrokken zijn bij de aanleg van windparken in Groningen en Drenthe een dreigbrief. Een aantal bedrijven heeft aangifte gedaan. Onderzoek naar de sporen is nog niet afgerond. Inhoud van de brieven:

    Aan de directie en werknemers die betrokken zijn bij windparken in Groningen en Drenthe,

    Bij deze ontvangt u van ons de nieuwe privacy verklaring van de door de overheid en initiatiefnemers belazerde, belaagde, bedreigde en tot nu toe als uitschot behandelde burgers uit Groningen en Drenthe.

    Deze privacy verklaring is aangepast overeenkomstig de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

    Mailen is niet goed voor onze privacy, vandaar een versie op papier.

    Wij rekenen er op dat binnen uw onderneming iedereen over dit schrijven wordt geInformeerd, zodat niemand voor een verrassing komt te staan.

    Wij bieden u graag de gelegenheid om gegevens af te stemmen met die van ons. Maar daarvoor komen wij t.z.t. persoonlijk bij u langs.

    Wat weten wij van u?
    Dat is dat u vertegenwoordiger bent van een fascistisch systeem. Dat maakt u dus ook zelf tot fascist.
    Daarnaast zijn wij volledig op de hoogte van uw professionele en persoonlijke situatie. Burgelijke stand, gezinssamenstelling, woonadres, in woonwijk of afgelegen, wel een tuin, geen tuin, zelfs of u een zwembad in de tuin heeft, balkon of dakterras. Hoe u zich voortbeweegt, openbaar vervoer,, fiets, auto. Of u wel of niet sport, welke vereniging.

    Kortom weten wij bijna alles van u.

    Is uw privacy bij ons veilig?
    Of deze informatie bij ons veilig is hangt volkomen af van uw eigen handelen

    In mei werd een windmolen van de RWE nabij de Ketelbrug langs de A-6 beklad met een hakenkruis en er werd een pamflet opgeplakt. Het onderzoek leverde geen spoor naar de verdachte(n) op.

    Bekladding windmolen

    Tekst Duitse vlag windmolen

     

    In april werden er hakenkruisvlaggen in een weiland in Zuidbroek geplaatst en in de vangrail langs de N33 tussen Zuidbroek en Meeden. Op die plek zou een windmolenpark komen. Op de vlaggen staan termen die tijdens de tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Het onderzoek heeft niet geleid tot een/de verdachte(n).

    Vlag Zuidbroek  

    Vlag Zuidbroek

    In februari werden er affiches en posters geplaatst van de burgemeester van Midden-Groningen en een Drentse gedeputeerde. Zij werden hierop afgebeeld als kampbeulen. Ook stonden er hakenkruizen op de posters. Beide mannen deden aangifte. In Annen werd een metallic groene auto gezien. Bij het provinciehuis is een donkere Renault Twingo te zien, waar de pamfletplakker instapte. Er zijn geen verdachten aangehouden.

    Poster

    In januari, wordt een oud-gedeputeerde en kamerlid op affiches afgebeeld als beul van Meeden met daarop oa hakenkruizen. Uit onderzoek bleek dat er twee jongemannen zijn gezien, één op een fiets en één lopend in gezelschap van een hond. Dit heeft niet geleid tot een aanhouding. Er is geen aangifte gedaan.