Ga naar content
Mijn buurt: 
Groningen +5.0km
    Verander locatie

    Onderzoek incidenten met mogelijke relatie windmolens

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Wat doet de politie?
    Er liep al een onderzoek naar bedreigingen, vernielingen rondom de aanleg van windmolenparken. Dit hebben we nu uitgebreid met een speciaal Team Grootschalige Opsporing (TGO). Daarbij zetten we een team in van rechercheurs met diverse kennis en achtergronden.

    Wie doet het onderzoek binnen de politie?
    De coördinatie van het onderzoek ligt bij de Dienst Regionale Recherche (DRR). Het team bestaat uit medewerkers van de DRR en de Districtsrecherche (DR) Drenthe en Groningen. Doel van het onderzoek is om tot identificatie, aanhouding en vervolging te komen van personen of groeperingen die verantwoordelijk zijn voor het plegen van strafbare feiten die in samenhang een ondermijnend effect hebben. 

    Heeft de bedreiging van de ondernemer uit Nieuw-Buinen te maken met de eerdere asbestdumpingen?
    Er loopt al een onderzoek naar enkele asbestdumpingen in ons gebied, waarbij die in Delfzijl in februari de meest recente is, maar ook degene is die vanuit veiligheidsoogpunt het meest in het oog springt. Immers, deze vond plaats midden in een omgeving waar mensen wonen, werken en reizen. Daarbij was het bedrijf van de bedreigde ondernemer daar aan het werk met een ander project. Het spreekt voor zich dat we in dit onderzoek ook kijken naar andere strafbare feiten, zoals de verspreiding van pamfletten met daarin bedreigingen aan het adres van bestuurders en waarop verwijzingen zijn naar ernstige gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog.

    Wat staat er in de brief die de ondernemer uit Nieuw- Buinen heeft gekregen?
    Het gaat hier om een brief die letterlijk in het Dagblad van het Noorden is gepubliceerd en door de gedupeerde aan deze krant is aangeleverd. De foto van de brief staat ook in ons overzicht. 

    Klopt het dat er een tweede ondernemer een dreigbrief heeft gekregen?
    Een ondernemer uit Oldambt  heeft woensdag een dreigbrief gekregen in verband met zijn indirecte werkzaamheden bij de aanleg van windmolenparken. Hij stopt met die werkzaamheden. Hij heeft aangifte gedaan.

    Wat staat er in de brief die de ondernemer uit de gemeente Oldambt heeft gekregen?
    Het gaat hier om een brief die letterlijk op dvhn.nl  is gepubliceerd. De foto van de brief staat ook in ons overzicht. 

    Klopt het dat er wederom een bedrijf is dat een dreigbrief heeft gekregen en om welk bedrijf gaat het?
    Er is nog een bedrijf dat een dreigbrief heeft gekregen. Dit bedrijf kiest er voor om terughoudend te zijn met het delen van informatie hierover. Wij delen geen informatie over de inhoud van de brief of om welk bedrijf het gaat. 

    Denkt u dat de brieven van dezelfde dader(s) afkomstig zijn?
    De brieven zijn beide in ons bezit en uiteraard doen wij onderzoek van wie de brieven afkomstig zijn en of het om dezelfde afzenders gaat.  Deze brief is onderdeel van het onderzoek waar wij al langere tijd mee bezig zijn.

    Denkt u dat er nog meer ondernemers zijn bedreigd?
    Tot op heden hebben wij alleen deze aangiften binnen. Mocht het zo zijn dat een bedrijf (alsnog) aangifte wil doen van bedreiging dan kan dat altijd uiteraard.

    Is het onderzoek nu opgelost nu jullie namen hebben gehoord?
    Het feit dat er namen worden genoemd betekent niet dat een onderzoek automatisch is opgelost. Alle tips worden door ons geanalyseerd en meegenomen in ons onderzoek.

    Zijn er meerdere aangiftes gedaan?
    De afgelopen jaren zijn op verschillende momenten over verschillende strafbare feiten aangiftes gedaan.

    Heeft de politie veiligheidsmaatregelen genomen voor de ondernemers?
    We zijn alert en hebben maatregelen getroffen. Welke dit zijn kunnen we uit veiligheidsaspect uiteraard niet benoemen.

    Wat zijn de gevolgen voor het milieu vwb de asbestdumpingen?
    De asbestdumpingen zijn schadelijk voor het milieu. Daar doen we onderzoek naar.