Ga naar content
Mijn buurt: 
drachten +25.0km
  Verander locatie

  Overlijden Karin Grijpstra

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Zondagochtend 23 februari rond 09.00 uur vond de politie in Koarnjum, in het water aan De Wier, het lichaam van Karin Grijpstra, een 55-jarige inwoonster van datzelfde dorp.

  17 juli 2020
  Onlangs hebben wij aan de familie van Karin Grijpstra verteld wat de stand van zaken is in het onderzoek naar haar overlijden. De onderzoeksleider van het Team Grootschalige Opsporing heeft samen met de officier van justitie aan hen toegelicht wat het team de afgelopen periode heeft gedaan in het onderzoek en wat de uitkomsten daarvan zijn. Het onderzoek gaat door, alleen bij gebrek aan nieuwe aanknopingspunten wel op een ander niveau.

  Karin verliet in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 februari na kwart voor 2 haar vrijstaande huis aan de Wier in Koarnjum. Haar lichaam werd de volgende ochtend rond 9 uur door familieleden in een nabijgelegen sloot gevonden. Karin had de gewoonte wat later naar bed te gaan en ging vermoedelijk aan het begin van de nacht nog naar buiten om haar hond uit te laten. Toen uit de eerste resultaten van de schouw en de sectie bleek dat zij letsel had opgelopen dat moeilijk verklaard kon worden, startte de politie een Team Grootschalige Opsporing. Dit om er alles aan te doen om te achterhalen hoe zij is overleden en of er een misdrijf had plaatsgevonden.

  Onderzoek
  Zo heeft het onderzoeksteam een uitgebreid buurtonderzoek gehouden en hebben forensische experts de sloot waarin zij gevonden is minutieus onderzocht. Daar vonden zij enkele persoonlijke bezittingen van haar terug. Uit de verklaringen van diverse familieleden, vrienden en bekenden bleek niet dat Karin met iemand in onmin leefde of ruzie had. Op de avond voor haar overlijden was er in het buurthuis een toneelvoorstelling. De politie heeft onderzocht wie daar aanwezig waren en of daar getuigen tussen zaten. Ondertussen analyseerde het Nederlands Forensisch Instituut de letsels die Karin had en werd er DNA- en ander sporenonderzoek uitgevoerd.

  Daarnaast heeft het onderzoeksteam meerdere malen de hulp van het publiek ingeroepen, onder ander in het programma Opsporing Verzocht. Daarop kwamen in totaal meer dan tweehonderd tips binnen, die het team allemaal nagelopen heeft. Dat leverde geen nieuwe aanknopingspunten op. Veel tipgevers ‘dachten mee’ met het onderzoeksteam en reikten scenario’s aan, waaronder dat van een aanrijding. Het onderzoeksteam wil iedereen bedanken voor het meedenken en tippen.

  Scenario’s
  Forensische deskundigen van onder andere het NFI hebben voor het onderzoeksteam meerdere scenario’s getoetst; dat van een aanrijding, een misdrijf en een ongeval. De mogelijkheid dat Karin is aangereden, bestempelen de experts als uiterst onwaarschijnlijk. Van de twee andere scenario’s geven de deskundigen aan dat beiden een mogelijkheid zijn. Ook een combinatie van een misdrijf, gevolgd door een ongeval benoemen zij als een mogelijkheid.

  Het team wacht nu nog op de uitkomst van enkele onderzoeken. En zolang we niet overtuigd zijn van het feit dat het hier om een ongeval gaat, sluiten we het onderzoek niet definitief. Het onderzoeksteam is in aantal teruggegaan omdat er op dit moment weinig aanknopingspunten meer zijn om verder te onderzoeken. Mocht er op basis van nieuwe informatie toch een nieuwe onderzoeksrichting naar voren komen om op door te rechercheren, dan zal het team dat uiteraard direct weer oppakken.

  Complex onderzoek
  We kunnen ons voorstellen dat het voor de nabestaanden moeilijk is dat nog steeds onduidelijk is wat er met Karin is gebeurd. En dat zij met veel vragen blijven zitten waar wij met de huidige stand van het onderzoek geen antwoord op hebben. Natuurlijk had het onderzoeksteam na dit uitgebreide en zorgvuldige onderzoek de familie meer willen kunnen vertellen. Het blijkt een complex onderzoek, waarin het team moet werken met weinig aanknopingspunten. Voor de familie blijft er een familierechercheur beschikbaar, zodat zij altijd met hun vragen en suggesties bij ons terecht kunnen.

  Informatie?
  Weet u iets dat betrekking heeft op de omstandigheden van het overlijden van Karin Grijpstra, en heeft u dat nog niet gedeeld, doe dat dan alstublieft alsnog. U kunt bellen met 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M op 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl

   

  07 april 2020
  De politie vraagt opnieuw de hulp van het publiek bij het beantwoorden van vragen rond de dood van de 55-jarige Karin Grijpstra uit het Friese Koarnjum. Karin verlaat rond kwart voor 2 in de nacht van zaterdag 22 op 23 februari haar vrijstaande huis aan de Wier om de hond uit te laten. Ze wordt de volgende ochtend rond 9 uur door familieleden in een nabijgelegen sloot dood terug gevonden. De politie houdt rekening met een misdrijf of met een noodlottig ongeval. Onder het tabblad ‘Voortgang’ delen we de huidige stand van het onderzoek, onder het tabblad ‘Vragen’ stellen de specifieke vragen aan het publiek. 

  Niet alleen het onderzoeksteam, maar ook de familie en vrienden van Karin hebben veel vragen. We willen niets liever dan hen een antwoord geven op de vragen die ze hebben en er achter komen wat er die nacht is gebeurd en wie er mogelijk betrokken is bij Karin's dood. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen die mogelijk iets weet dat verband kan houden met haar dood, zich bij ons meldt. Dat kan via de opsporingstiplijn, het online tipformulier of desnoods anoniem.

  Afbeeldingen

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening