Ga naar content
Mijn buurt: 
Zwolle, Berkum +5.0km
  Verander locatie

  Het onderzoek naar de moord op Henk Wolters

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Op 31 december 2019 werd de 52-jarige Henk Wolters uit Zwolle bij zijn woning aan de Buitengasthuisstraat meerdere malen beschoten. Op basis van onderzoek denkt het onderzoeksteam dat hij vlak na thuiskomst rond 20.15 uur die avond, onder vuur is genomen. Rond 21.40 uur werd hij gevonden.

  Via het regionale opsporingsprogramma Onder de Loep (RTV Oost) en Opsporing Verzocht vroeg de politie meerdere malen aandacht voor het onderzoek naar de moord op Henk. In dit dossier leest u de stand van zaken van het onderzoek, ziet u de vragen die het onderzoeksteam nog heeft en kunt u de beelden terugkijken van Onder de Loep en Opsporing Verzocht.

  De dag voor de moord

  Het onderzoeksteam heeft de laatste uren van Henk Wolters proberen te reconstrueren. Hieruit blijkt dat Henk de dag voor zijn dood, 30 december, rond 18.00 uur een verkeersconflict had met een onbekende man. Dit conflict speelde zich af in de omgeving van de Kamperstraat, de Korte Kamperstraat, de Halve Maanstraat of de Ossenmarkt . Henk zat in zijn grijze Opel Agila, de man op een fiets. Van de man is geen signalement bekend, behalve dat hij een donkere huidskleur heeft.

  Seinende auto’s

  Op 31 december rond 19.50 uur, zo’n half uur voor de moord  filmde een buurtbewoner een opvallend tafereel. Langs de IJsselhallen, op zo’n 400 meter van de Buitengasthuisstraat seinde de bestuurder van een Volkswagen Golf Variant een paar keer met groot licht. Een paar seconden later reed een Toyota Yaris langs de Golf.
   

  Schutter

  Henk kwam op 31 december rond 20.15 uur thuis toen hij vermoedelijk direct onder vuur is genomen. Een paar minuten na de moord stak een groepje jongeren vuurwerk af in het tunneltje onder de A28. Op dat moment liep er een man in een donkerkleurige, gewatteerde jas tot op heuphoogte uit de richting van de Buitengasthuisstraat – de vermoedelijke schutter.

  Wapen gevonden

  Op 4 maart 2021 meldde de politie in het opsporingsprogramma Onder de Loep dat het wapen waarmee Henk is vermoord, is gevonden. Aan ieder wapen verricht de politie onderzoek, onder meer wordt gekeken of het te linken is aan een schietincident. Uit dat onderzoek bleek in dit geval dat het om het wapen gaat waarmee Wolters om het leven is gebracht.  Er wordt onderzoek gedaan naar DNA-sporen.

  Op 9 maart werd in Opsporing Verzocht bekend gemaakt dat het moordwapen onderdeel was van de wapenvondst in september 2020. Op 8 september werden in een bosgebied op landgoed Schellerberg bij Zwolle vaten gevonden. De vaten waren ingegraven en daarin zaten tientallen wapens, magazijnen, munitie en toebehoren. Uit onderzoek is komen vast te staan dat een van de automatische wapens gebruikt is om Henk Wolters dood te schieten.

   

  Anonieme brief

  In dezelfde maand ontving de politie een anonieme brief waaruit bleek dat de schrijver ervan informatie had over de gevonden wapens, er werd zelfs gesteld dat ze een link zouden hebben met Henk Wolters. Het team wil graag in contact komen met de afzender van de brief, omdat hij of zij mogelijk beschikt over meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek naar de dood van Wolters of de herkomst van de wapens.

   

  Verdachte wapenvondst ook verdachte in moordzaak

  Op 16 maart werd een 44-jarige man uit Zwolle aangehouden voor de wapenvondst bij landgoed de Schellerberg in Zwolle. Op 24 maart werd bekend gemaakt dat hij ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood op Henk Wolters. Wat zijn precieze rol is geweest zal uit nader onderzoek moeten blijken. 

  Beloning

  Voor de gouden tip over de dood van Henk Wolters is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro.

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening