Ga naar content
Mijn buurt: 
lelystad +10.0km
    Verander locatie

    Coldcase moord Habib (Mike) M'Hedhbi

    Het onderzoek naar de dood van Habib M'Hedhbi uit Zwolle uit 2000 is heropend. Er is onder andere nieuwe informatie over de zaak, maar er staat nog altijd een beloning open van 20.000 euro voor de 'gouden tip'.

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Omschrijving

    Bekijk het filmpje van het YouTube-kanaal van AVRO's Opsporing Verzocht.  Het is een fragment over deze zaak uit de aflevering van dat programma van 9 februari 2016. Ook het tv-programma Bureau Flevoland van Omroep Flevoland besteedde aandacht aan de zaak. Dat was in de aflevering van 10 februari 2016. De zaak is in 2020 op de Cold Case Kalender geplaatst.

    Bloed in brandende vuilniszak

    In de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 juni 2000 wordt aan de Korte Muiderweg in Weesp een brandende vuilniszak ontdekt, waarin na blussen door de brandweer onder andere bebloede kledingstukken blijken te zitten en het rijbewijs van de dan 43-jarige Habib M’Hedhbi. Habib is 2 dagen eerder voor het laatst gezien op zijn werk in Zwolle. Nu 15½ jaar later is er van hem nooit meer een levensteken vernomen.

    Bloed in woning en in auto

    Gezien het bloed dat is gevonden op de kleren en later ook in een woning in Lelystad en in een auto, ging de politie ervanuit dat het slachtoffer, ook bekend als Mike, niet meer in leven was. Destijds al zijn er drie verdachten gearresteerd, maar omdat er nooit een lichaam is gevonden zijn ze toen vrijgelaten. Onder andere vanwege nieuwe informatie is het onderzoek nu heropend door een coldcaseteam.

    Grijze Alfa Romeo 164

    In de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 juni 2000 stopt rond 01.00 uur in Weesp bijna aan het einde van de bebouwde kom tegenover de oude begraafplaats Landscroon een auto op een parkeerhaven aan de Korte Muiderweg. Het is een grijze Alfa Romeo van het type 164. Er stapt een man met  zijn haar in een staart uit. Hij heeft hij een vuilniszak beet en dumpt die in de bosjes. Even later staat de vuilniszak in brand.  De man loopt terug naar de auto, stapt in en rijdt weg. Een buurtbewoner ziet het gebeuren en belt 112. Brandweer en politie arriveren. 

    Steekgaten in kleding

    Als het vuur uit is, bekijkt een agent de inhoud van de vuilniszak. Er zitten persoonlijke eigendommen in, zoals schoenen, een bos sleutels, wat kleingeld, een rijbewijs op naam van Habib M'

    Hedhbi en kleding. In de kleding zitten steekgaten. De recherche start direct een onderzoek.

    Het slachtoffer

    In 2000 is Habib (Mike) M'Hedhbi 43 jaar oud, gescheiden en vader van een dochter. Hij woont in Zwolle, waar hij een baan heeft bij een postsorteercentrum, maar na woensdag 14 juni niet meer wordt gezien.  Hij werkt in de binnenstad van Zwolle ook als uitsmijter bij diverse horecagelegenheden en is er een bekende verschijning, alleen al vanwege zijn door het vele krachtsporten imposante postuur.

    Het onderzoek in 2000

    De recherche gaat al M'Hedhbi's gangen na en komt via een van zijn contacten al snel uit bij een flatwoning in Lelystad, aan de Kamp 23 op de tweede woonlaag, waar meerdere mensen staan ingeschreven en ook M'Hedhbi vaak verblijft.

    Maar als de politie gaat kijken, staat het huis leeg. Opvallend genoeg ontbreken van de huiskamervloer hele stukken. Te zien is dat de muren en het plafond nog maar net zijn gesausd. Onder de verflaag ontdekt de technische recherche bloedsporen ... van M'Hedhbi.

    Auto opgespoord

    Een van de voormalige bewoners van de flatwoning, een man met een staartje, maakte gebruik van exact zo’n grijze Alfa Romeo 164 als de getuige aan de politie heeft omschreven. De politie weet de auto op te sporen en vindt zowel in de verder totaal gestripte kofferbak als binnenin de auto nog meer bloed van M'Hedhbi.

    Slachtoffer spoorloos

    M'Hedhbi zelf blijft echter spoorloos, ook na twee (eerdere) oproepen in Opsporing Verzocht.

    Verdachten gearresteerd en weer vrijgelaten

    In september 2000 arresteert de politie in het onderzoek drie verdachten. Dat waren drie bewoners van het huis in Lelystad. Ze ontkenden er iets mee te maken te hebben en omdat er geen stoffelijk overschot was, oordeelde het Openbaar Ministerie dat er ook geen zaak was. Het was toen in de praktijk heel lastig om tot een veroordeling te komen. De drie zijn dus toen vrijgelaten. Een van hen zit nu een langdurige gevangenisstraf uit voor een ander misdrijf en een andere verdachte is inmiddels een natuurlijke dood gestorven.

    Slachtoffer is dood

    Door nieuwe forensische technieken is er zeer interessante nieuwe informatie in deze zaak en is het onderzoek weer heropend. Maar eerst moest de politie uitsluiten dat M'Hedhbi niet vrijwillig verdwenen was en zeker weten dat hij echt niet meer leeft. Na uitgebreide contacten met banken, verzekeringsmaatschappijen en nabestaanden van het slachtoffer in Tunesië en hier in Nederland kan de politie nu echt zeggen dat M'Hedhbi inderdaad dood is.

    Slachtoffer bewoog zich in criminele kringen

    Het slachtoffer had twee gezichten. Hij was enerzijds aardig, behulpzaam en maakte veel vrienden. Maar aan de andere kant bewoog hij zich in criminele kringen. Hij zat in de gokwereld en die van de verdovende middelen. We denken dat we het motief ook in die sfeer moeten zoeken. Gezien het bloed in de woning in Lelystad en de plotseling geschilderde wanden en ontbrekende vloerdelen is het scenario dat hij in Lelystad is vermoord.  

    Lichaam slachtoffer gedumpt

    We denken dat de dader of daders daarna het lichaam van Mike hebben verplaatst. Vanwege het bloed in de grijze Alfa Romeo 164 is waarschijnlijk ook het lichaam van Mike in de auto vervoerd. We gaan ervanuit dat het lichaam ergens op het traject Lelystad – Weesp is gedumpt. Het slachtoffer was een stevige man, iemand die je niet zomaar optilde, dus het is heel aannemelijk dat daarbij meerdere mensen waren betrokken.

    Beloning

    Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 20.000 euro voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

    Vragen

    • Wie weet er meer over de verdwijning en moord op Habib M’Hadhbi in juni 2000?
    • Wie weet wat het motief kan zijn geweest voor de moord?
    • Wie weet waar het lichaam van Habib ‘Mike’ M’Hadhbi is gebleven?
    • Wie verbleef in die periode ook regelmatig in de flatwoning aan de Kamp 23 in Lelystad?
    • Wie heeft mogelijk iets gezien van het schoonmaken van de flat of de Alfa Romeo 164 na 14 juni 2000?

    Bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Of bel Team Nationale Inlichtingen van de politie 079-345 8999. Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem.

    Video

    Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=hwp0amiNL7o

    Afbeeldingen

    Locatie

    Kaartbediening
    Zoombediening