Ga naar content
Mijn buurt: 
IJsselstein +5.0km
  Verander locatie

  Phishing Nieuwegein

  Een echtpaar uit Nieuwegein raakt meer dan 20.000 euro kwijt aan oplichters. Ze zijn het zoveelste slachtoffer van spoofing; criminelen die zich via de telefoon voordoen als bankmedewerkers.

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Omschrijving

  Truc
  Het echtpaar krijgt een sms-je dat lijkt van hun bank afkomstig te zijn. De man logt in op zijn account van ING. Er is niets bijzonders aan de hand en hij logt weer uit. Vlak daarna gaat de telefoon. Iemand die zich voordoet als een bankmedewerker begint over het sms-je.

  Vertrouwen
  De man vertrouwt het niet en zegt dat ook. De vrouw aan de telefoon blijft rustig en zegt dat de man haar telefoonnummer kan controleren op de site van de bank. En daar heeft ze zijn vertrouwen mee gewonnen.

  Pas doorknippen
  Dan vertelt de vrouw dat er fraude is gepleegd met hun bankrekening en dat iemand de pinpas komt ophalen. De man moet de pas op een speciale manier doorknippen en aan de koerier die langskomt, meegeven.

  Pinnen
  De pas wordt dan weer aan elkaar geplakt en dan kan ermee gepind worden. Op bewakingsbeelden van een pinautomaat aan de Bankstede in Nieuwegein is te zien hoe een man ruim 20.000 euro pint van de rekening van het echtpaar.

  Pincode
  De zogenaamde bankmedewerker aan de telefoon krijgt de man ook zover dat hij de pincode noemt. Ze zegt dat ze die nodig heeft om de code op een zwarte lijst te zetten. Met alle verzamelde bankgegevens krijgen de criminelen toegang tot het internetbankieren van de slachtoffers. Daardoor lukt het ze om geld over te maken van de spaarrekening naar de lopende rekening, de pinlimiet te verhogen en kan er ruim 20.000 euro gepind wordt.

  Signalement
  De man op de beelden van de pinautomaat is slechts één van de verdachten die zich bezig hebben gehouden met de oplichting van het echtpaar.

  - donkergetinte huid
  - slank postuur
  - zwarte hoodie,capuchon over zijn hoofd
  - donkerblauwe bodywarmer, wit rond logo op de borst
  - zwarte strakke broek,
  - witte, halfhoge sportschoenen

   

  Vragen

  Op de pinbeelden komt niet de vrouw in beeld, die de bankpassen heeft opgehaald, maar een man. We hebben beelden van hem terwijl hij vele keren achter elkaar met de bankpassen van het echtpaar pint. Wie herkent deze man, die het echtpaar tienduizenden euro’s lichter maakt?

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening