Ga naar content
Mijn buurt: 
Verander locatie

Ondermijning

Inhoudsopgave

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken, de innesteling van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen’. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, de bedreiging van de burgemeester, of de dumpingen van drugsafval in wijken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Nieuws

2015

2014

Rijtjeswoning

Ondermijning - Rijtjeswoning

Sommige vormen van criminaliteit zie je niet als je niet goed kijkt. Wat niet weet, wat niet deert? Integendeel! Als de buurman wiet verbouwt op zijn zolder, kan er brand en waterschade ontstaan. De hele straat loopt gevaar. En allemaal draaien we op voor de kosten van de gestolen stroom. Zo ondermijnt uw buurman de samenleving.

Schuurtje

Ondermijning - schuurtje

Als de politie na druk rechercheren een drugscrimineel oppakt, kan het zijn dat hij nog dezelfde dag een opvolger heeft. Het XTC-lab in de schuur draait gewoon door. Vaten extreem giftig afval worden in de natuur gedumpt. En onze samenleving wordt verziekt door goedkope drugs die overal te krijgen zijn.

Afvalstroom in recreatieplas

Ondermijning - afvalstroom in recreatieplas

Wie illegaal afval loost, bespaart zichzelf geld, maar brengt de gezondheid van mens en dier ernstig in gevaar. We willen dat zo iemand niet alleen de cel ingaat, maar ook zijn vergunning kwijtraakt en de schade vergoedt.

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Maar hoe pakken we dit als samenleving (overheid, bedrijven, publiek) aan? Door samen te werken. Samen stoppen we ondermijning.

Internetseks-sites

Ondemijning - mensenhandel 

Slachtoffers van mensenhandelaren worden doorgaans afgeperst, uitgebuit en mishandeld. Zonder dat dat direct merkbaar is. Ze worden namelijk gedwongen om te doen alsof ze vrijwillig seks met iemand hebben om zo de klant aan het lijntje te houden. Doen de vrouwen dat niet, of willen ze naar de politie stappen, dan worden ze met de dood bedreigd. Met hun familie en al.

Spookburgers

Spookburgers 

Stel je voor, je woont in een keurige flat en naast je woont een gezochte crimineel onder een valse naam. Spookburgers ondermijnen de samenleving.

Wat te doen?

Gemeenten, bedrijven, waterschappen, politie, brancheorganisaties en ja, ook de buren kunnen iets doen. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000.