Ga naar content
Mijn buurt: 
  Verander locatie

  Voetjesacties tegen inbraak en insluiping

  Inhoudsopgave

  Grote kans dat u op deze site bent omdat u een politievoetje hebt gevonden. Deze 'schoenafdruk' (of voetje) is bij uw woning neergelegd omdat een politieagent heeft geconstateerd dat uw huis voor een inbreker een aantrekkelijk object is. Op deze site vindt u informatie over woninginbraken, over wat te doen wanneer er bij u is ingebroken en veel preventietips!

  Plaatje van politievoetje 

   

  Woninginbraken(team)

  Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken en heeft het Woninginbrakenteam in het leven geroepen. Dit is een team bestaande uit ervaren rechercheurs en forensische specialisten. Zij doen onderzoek naar de inbraken. De ervaring leert dat een dader vaak verantwoordelijk is voor meerdere inbraken. Dus wanneer door goed onderzoek een dader gepakt wordt, betekent dit vaak dat er in een keer een serie inbraken wordt opgelost.

  Doel: bewustwording

  De politie houdt het hele jaar door regelmatig acties waarbij bewoners alerter worden gemaakt op de risico’s van onafgesloten ramen en deuren. Ook in de wintermaanden vinden inbraken en insluipingen via openstaande ramen en deuren plaats. De politie spreekt de bewoners aan, als niet afgesloten ramen, deuren of schuren worden aangetroffen. Als de bewoners niet thuis zijn, laat de politie een kartonnen 'voetje' achter. Ook wordt er tijdens de surveillances extra gelet op verdachte personen in de buurt van woonhuizen. 

  Dit is onder andere wat de politie doet om het aantal woninginbraken terug te brengen. Maar u kunt ook uw bijdrage leveren door uw huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.Op deze site vindt u informatie en tips over hoe u kunt voorkomen dat bij u wordt ingebroken.

  Hoe wordt er ingebroken?

  Er zijn verschillende methoden. De meest voorkomende methoden hebben we voor u op een rijtje gezet. Aangevuld met eenvoudige preventietips.
  Ga naar de pagina Inbraakmethoden >> 

  Wanneer en waar wordt er ingebroken?

  Ruim de helft van alle inbraken vindt overdag plaats, wanneer mensen naar hun werk zijn. Een derde van de inbraken vindt in de avond en ongeveer tien procent vindt in de nacht plaats. De populairste periodes van het jaar zijn de herfst en wintermaanden, wanneer het vroeg donker is. Want inbrekers zijn gesteld op a. rust en b. de afwezigheid van licht. Dan maken ze de meeste kans ongestoord hun werk te kunnen doen.

  Dat is ook de reden waarom er vaak aan de achterkant van een huis wordt ingebroken. Ook woningen in een donkere omgeving die moeilijk vanaf de wegkant te zien zijn genieten de voorkeur.

  Preventietips

  Welke maatregelen kunt u treffen om uw huis zo oninteressant mogelijk te maken voor inbrekers? Wij hebben een aantal tips overgenomen van http://www.politiekeurmerk.nl 

  Hier vindt u de preventietips >>

  Voor het geval dat.... registreer kostbaarheden

  U kunt veel doen om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, maar u kunt niet voorkomen dat er bij u wordt ingebroken.Registreer daarom spullen die voor u van waarde zijn, zowel emotioneel als financieel. U vergroot daarmee de kansdat uw spullen na een inbraak weer bij u terecht komen.

  We hebben daarvoor speciale registratiekaarten. Klik hier om naar de registratiekaarten te gaan >> 

  Er is ingebroken, wat nu te doen?

  Denkt u dat er bij u wordt ingebroken of betrapt u een inbreker op heterdaad? Bel dan direct 112. We komen dan zo snel mogelijk ter plaatse!

  Lees hier verder >>