Ga naar content
Mijn buurt: 
Verander locatie

Tips van de forensisch specialist

Wanneer de forensische specialisten onderzoek komen doen in uw woning is het van belang de sporen die een inbreker heeft achter gelaten niet te vernietigen.

Daarom hier een aantal tips van een forensisch specialist. 

- Wanneer u een inbraak constateert ga dan niet direct uw hele woning door, maar wacht de komst van de politie af. 

- Als de forensische specialisten onderzoek komen doen in uw woning is het van belang de sporen die een inbreker heeft achter gelaten niet te vernietigen. 

- Ga geen kamers in waarin u niet direct hoeft te zijn. 

- Blijf uit de buurt van de plaats waar de inbreker uw woning is binnengekomen. Meestal is dat een raam of deur. 

- Ruim het gebroken glas of het vernielde kozijn niet op en laat alles liggen zoals u het aantrof. Loop er ook niet doorheen. 

- Laat indien mogelijk een slotenmaker of glaszetter pas komen nadat de forensische specialisten hun werk hebben gedaan in uw woning.* 

- Ga niet direct op zoek naar spullen die mogelijk door de inbreker zijn meegenomen, hierbij raakt u goederen aan waar mogelijk sporen op zitten. Raak goederen waarvan u denkt dat de inbreker ze heeft aangeraakt niet aan en laat ze liggen. Hetzelfde geldt voor eventuele door de inbreker achtergelaten spullen zoals een sigarettenpeuk, gereedschap, een tas of een kledingstuk. Heeft de inbreker uit een glas gedronken laat dit staan. Vindt u een bloedspoor, ook is het maar een druppel, laat dit liggen. Het is belangrijk dat u bij deze sporen uit de buurt blijft, zodat het op deze manier niet met u eigen DNA in contact kan komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u boven de sporen staat te praten. 

- Let er op dat u niet op papieren/enveloppen gaat staan, welke de dader op de grond heeft gegooid.  

* De forensisch specialist komt pas de volgende dag, wat nu?

Komt de forensisch specialist pas de volgende dag, probeer dan het geforceerde raam of deur af te sluiten maar probeer hierbij zo min mogelijk aan het kozijn en de ruit aan te raken. De raambomen en deurgrepen mag u gerust aanraken. Probeer ook niet aan uw vensterbank te komen, hier heeft de dader mogelijk op gestaan en sporen achtergelaten. Indien er een noodruit geplaatst moet worden, laat dit dan van buitenaf gebeuren en laat de persoon die dit gaat doen handschoenen dragen. Laat de persoon zo min mogelijk aan het originele raam/ruit zitten en bewaar dit raam/deze ruit binnen.

Heeft de inbreker goederen op het bed gegooid, probeert u deze goederen dan op een dusdanige wijze van het bed te halen dat deze zo min mogelijk door u worden aangeraakt. 

Goederen van stof, bijvoorbeeld kleding kunt u opruimen.