Ga naar content
Mijn buurt: 
  Verander locatie

  Voetjesacties tegen inbraak en insluiping

  Inhoudsopgave

  Gelegenheid maakt de dief. Geef inbrekers geen kans!

  Grote kans dat u op deze site bent omdat u een politievoetje hebt gevonden. Deze 'schoenafdruk' (of voetje) is bij uw woning neergelegd omdat een politieagent heeft geconstateerd dat uw huis voor een inbreker een aantrekkelijk object is. Op deze site vindt u informatie over woninginbraken, over wat te doen wanneer er bij u is ingebroken en veel preventietips.

  Woninginbraken(team)

  Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken en heeft het Woninginbrakenteam in het leven geroepen. Dit is een team bestaande uit ervaren rechercheurs en forensische specialisten. Zij doen onderzoek naar de inbraken. De ervaring leert dat een dader vaak verantwoordelijk is voor meerdere inbraken. Dus wanneer door goed onderzoek een dader gepakt wordt, betekent dit vaak dat er in een keer een serie inbraken wordt opgelost.

  Doel: bewustwording

  De politie houdt het hele jaar door regelmatig acties waarbij bewoners alerter worden gemaakt op de risico’s van onafgesloten ramen en deuren. Ook in de wintermaanden vinden inbraken en insluipingen via openstaande ramen en deuren plaats. De politie spreekt de bewoners aan, als niet afgesloten ramen, deuren of schuren worden aangetroffen. Als de bewoners niet thuis zijn, laat de politie een kartonnen 'voetje' achter. Ook wordt er tijdens de surveillances extra gelet op verdachte personen in de buurt van woonhuizen. 

  Dit is onder andere wat de politie doet om het aantal woninginbraken terug te brengen. Maar u kunt ook uw bijdrage leveren door uw huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.Op deze site vindt u informatie en tips over hoe u kunt voorkomen dat bij u wordt ingebroken.

  Hoe maakt u het insluipers moeilijker?

  • Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet te lang onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort).
  • Leg geen waardevolle spullen in het zicht (laptop, fotocamera, portemonnee).
  • Sluit ramen en deuren gedurende de nacht.
  • Bedenk dat inbrekers/insluipers ook gebruik kunnen maken van een open bovenlicht.
  • Gebruik degelijk hang- en sluitwerk om bijvoorbeeld ramen inbraakveilig op een kierstand te zetten.
  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.

   Meer tips om een inbraak te voorkomen vindt u op deze site.

  112 bellen

  Bent u getuige van een woninginbraak of hebt u het sterke vermoeden dat iemand op het punt staat in te breken, belt u dan met 112. De politie is dan binnen 10 minuten ter plaatse en hiermee verhoogt u de kans inbrekers op heterdaad te betrappen. Let hierbij op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).

  Waar u op moet letten

  Let bij het inschakelen van de politie op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).