Ga naar content
Mijn buurt: 
1541nt +5.0km
  Verander locatie

  Wapens inleveren in de gemeente Zaanstad

  Zonder straf van je wapen af

  Van 20 januari tot en met 2 februari kunnen verboden wapens zonder boete of straf worden ingeleverd binnen de gemeente Zaanstad. Een aanvullende maatregel op het preventief fouilleren in de binnenstad van Zaandam. Gericht op het tegengaan van verboden wapenbezit en daarmee op het verhogen van de veiligheid in de gemeente Zaanstad.

  Veiligheidsrisicogebied
  De gemeente nam samen met de politie en het OM maatregelen. Een deel van de binnenstad van Zaandam is aangewezen als veiligheidsrisicogebied en er vinden preventief fouilleeracties plaats. “Wapens moeten onze stad uit, zo simpel is het”, laat burgemeester Jan Hamming weten. “Wapenbezit leidt tot wapengebruik en dat zorgt voor de meest vreselijke tragedies. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen. Mijn oproep is dan ook: Als je een wapen bezit, lever het in. Als je iemand kent met een wapen: zorg dat hij of zij hetzelfde doet.”

  Wapendepot
  Als aanvullende maatregel bieden politie en OM wapenbezitters nu de mogelijkheid om stoot-, slag-, steek- en (nep)vuurwapens in te leveren bij een daarvoor speciaal ingericht wapendepot. Tijdens deze inleverweken wordt geen straf opgelegd voor het verboden wapenbezit. Sterker nog, het inleveren van de wapens, met uitzondering van vuurwapens, kan zelfs anoniem. Bij het inleveren van vuurwapens noteert de politie wel persoonsgegevens, maar vindt er in principe geen vervolging plaats voor verboden wapenbezit. Onderzocht wordt of het vuurwapen betrokken is geweest bij een strafbaar feit. Als dat het geval is, volgt uiteraard verder onderzoek en kan de houder als verdachte worden aangemerkt.


  Hoe werkt het?
  Stoot-, slag- en steekwapens kunnen op het politiebureau Zaandijk (Guishof 1), Zaandam Centrum (Nicolaasstraat 5) en Zaandam Zuidoost (Vermiljoenweg 19) in een speciaal wapendepot gedeponeerd worden. Vuurwapens haalt de politie na afspraak thuis op. Dit gebeurt met een onherkenbare auto en door agenten in burgerkleding. Voor het maken van een afspraak, het inleveren van een vuurwapen of voor meer informatie over de wapeninleveractie kun je bellen met 0900-8844 of mailen naar wapeninleveractie.zaanstad@politie.nl. Anoniem melden kan natuurlijk ook via 0800-7000.