Ga naar content
Mijn buurt: 
Verander locatie

Niet langer eerst naar politie bij verlies of diefstal Nederlands ID document

Laatste update:

Rotterdam en andere regiogemeenten - Inwoners van de gemeenten binnen de politie-eenheid Rotterdam hoeven geen aangifte meer te doen bij de politie voor een verloren of gestolen Nederlands identiteitsbewijs. Voortaan kunt u zonder tussenkomst van de politie een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. Met ingang van maandag 3 maart 2014 zijn de laatste regiogemeenten aangesloten bij deze nieuwe werkwijze.

Bij verlies of diefstal van een identiteitsbewijs kunt u direct naar de deelnemende gemeente. Daar vult u een verklaring van verlies of diefstal in. In één moeite door kan er dan een nieuw identiteitsbewijs worden aangevraagd. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig wel aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Uitzonderingen

Raakt u het identiteitsbewijs in het weekend kwijt en is er geen gemeenteloket open, dan kunt u ook nog steeds naar de politie. Let op: als het gaat om een buitenlands identiteitsbewijs of een verblijfsdocument, dan geldt de nieuwe werkwijze niet. Raadpleeg bij twijfel eerst 0900 – 8844 of uw gemeente.

Misbruik

 Misbruik en valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik stelt de politie een nader onderzoek in.

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: