Ga naar content

Leidse scholen dicht i.v.m. dreiging

Laatste update:

Leiden - De politie heeft zondag 21 april 2013 een melding gekregen over een mogelijke schoolshooting op zeer korte termijn in Leiden. Er is door een nog onbekende persoon een bericht op een internetsite geplaatst. De gemeente, politie en openbaar ministerie nemen de zaak zeer serieus. Er is besloten om alle scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs morgen gesloten te houden.

 

De politie heeft nog niet kunnen achterhalen wie achter het bericht zit. Ook is nog onbekend om welke school en/of locatie het zou kunnen gaan. Gezien de ernst van de dreiging is besloten om geen enkel risico te nemen en blijven alle voortgezet onderwijs en MBO-scholen maandag 22 april dicht. Daartoe is door de scholen in nauw overleg met de burgemeester, de officier van justitie en de leiding van de politie besloten.

Maandag 22 april 2013 zullen alle betrokkenen weer bijeenkomen om de situatie nader te beoordelen. De politie zet haar onderzoek onverminderd voort. Leerlingen en hun ouders zijn voor zover mogelijk vanavond reeds geinformeerd en zullen via de eigen informatiekanalen op de hoogte worden gehouden.

Bellen met 0900-8844

Mensen die over of naar aanleiding van dit bericht informatie hebben voor de politie kunnen bellen met 0900-8844.

Besluit vanuit burgemeester, Openbaar Ministerie en politie

De burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie hebben maandagmiddag in het driehoeksoverleg besloten om politiemaatregelen rond de scholen aan te passen. Inmiddels zeker is dat alle scholen en leerlingen zijn bereikt en dat daarom nu kan worden gekozen voor een andere vorm van politieaanwezigheid rond of nabij de scholen.

De aangehouden verdachte wordt momenteel gehoord. Er is nog niets te zeggen over zijn mogelijk betrokkenheid en of leeftijd. Politie en OM benadrukken dat het gaat om één verdachte die is aangehouden in het onderzoek en zijn rol naar de bedreigingen. 

Het onderzoek gaat onverminderd door. De politie krijgt veel informatie van scholen die in het onderzoek wordt meegenomen. Niet eerder dan begin van de avond wordt duidelijk welke maatregelen morgen genomen gaan worden.