Ga naar content

Miljoen cash in beslag bij witwasonderzoek

Laatste update:

Amsterdam - Bij een onderzoek naar het witwassen van geld heeft de politie een geldbedrag van 1 miljoen euro aan contanten in beslag genomen. Twee Amsterdammers, een 21-jarige vrouw en een 34-jarige man, werden daarbij aangehouden als verdachten en zitten nog vast. Bij het onderzoek werd samengewerkt met de Douane.

Een deel van de partij cash bleek te zijn verstopt in enkele tassen die op 11 februari werden aangetroffen in de woning van de verdachten. De politie kwam het geld op het spoor na meldingen van verdachte omstandigheden rondom het huis van de Amsterdammers in het stadsdeel Nieuw-West. Daarbij was onder meer door getuigen gezien dat er ’s nachts spullen de woning werden binnengedragen.

Voorarrest

Bij onderzoek daarnaar stuitten rechercheurs op een aantal tassen waarvan niet direct kon worden vastgesteld wat er in zat. Om die reden werd de expertise ingeroepen van de Douane, die met scanapparatuur kon vaststellen dat er dubbele bodems in de tassen waren aangebracht. Daarin bleek een geldbedrag van 700.000 euro aan contanten te zijn verstopt. Bij vervolgonderzoek in de woning van de beide verdachten werd nog eens 300.000 euro aan contant geld werd gevonden. Omdat er mogelijk sprake is van witwassen is het geld in beslag genomen. De beide Amsterdammers zijn op de dag van de vondst aangehouden en zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zitten voor nader onderzoek nog in voorarrest.

Afpakteam

Het onderzoek werd uitgevoerd door het zogenoemde ‘Afpakteam’. Dit is een groep rechercheurs met financiële expertise die zich onder meer richt op het afpakken van geld en goederen die door misdrijven zijn verkregen en het witwassen van geld.

Help misdaad te bestrijden

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveert de overheid haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, tonen we dat misdaad niet loont. Het geld dat we afpakken kan niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger. Ken jij iemand die verdient aan criminaliteit? Tip dan de politie via 0900-8844. Kent de dader jou ook? Bel M. 0800-7000 en meld misdaad anoniem. Zo kun je een bijdrage leveren aan de veiligheid in je eigen omgeving.

N.B. Op aanvraag zijn twee overzichtsfoto's beschikbaar op jpg-formaat.