Ga naar content

140 dagen gijzeling vanwege openstaande boetes

Laatste update:

Tilburg - Een 25-jarige man uit Groningen werd door de politie opgepakt bij een controle op de Capucijnenstraat. Zijn arrestatie vond plaats in de nacht van woensdag 4 september op donderdag 5 september. De man had nog voor € 5.378,- aan boetes openstaan.

De cel in

De man werd voor 40 openstaande vonnissen gezocht door het Openbaar Ministerie. Gijzeling is een dwangmiddel en vervangt niet de geldboete. De boetes moeten, inclusief de eventuele verhogingen, nog steeds worden betaald.

Auto buiten gebruik gesteld

Bij dezelfde controle inde de politie van een andere man nog acht openstaande boetes met een totaal bedrag van € 624,- Een andere automobilist moest zijn auto laten staan. Hij heeft nog een schuld van € 1.176,- aan Justitie. Totdat dit bedrag betaald wordt, kan hij zijn auto niet gebruiken.

Boete niet betaald

Als een verkeersovertreder zijn boete niet betaald, heeft het Openbaar Ministerie verschillende mogelijkheden om de betaling af te dwingen.
1) Aanmanen, boete verhogen en inzet deurwaarder
2) De auto van de wanbetaler voor maximaal een maand 'afpakken'
(buiten gebruik stellen) Dat kan door stalling bij een politiebureau, verzegeling of aanbrengen wielklem. De sleep- en bewaarkosten worden bij het boetebedrag opgeteld.
3) Het rijbewijs van betrokkene gedurende 1 maand innemen  Toch gaan rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd, levert een strafbaar feit op.
4) De gijzeling van betrokkene.
De Officier van Justitie kan inname van het voertuig en het rijbewijs zelfstandig regelen. Voor gijzeling moet vooraf toestemming zijn gegeven door de kantonrechter.