Ga naar content

Druk maar beheersbaar

Laatste update:

Den Haag - In de avond en nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 juli zijn er in de Haagse Schilderswijk in totaal ruim 200 personen aangehouden. Een groot deel daarvan werd al in de vooravond aangehouden op het Hobbemaplein. Een groep personen gooide met vuurwerk en stenen naar de politie. De groep van ongeveer 140 personen overtrad hiermee de APV op gebied van samenscholing en werden allemaal omstreeks 23.30 uur aangehouden. De aanhouding is gecontroleerd verlopen waarbij de arrestanten in groepen met bussen werden afgevoerd.

Camera op politieauto

In de loop van de nacht waren her en der nog kleine ongeregeldheden. Hierbij werden nog een aantal personen aangehouden. Vanuit groepjes gooiden individuen stenen, waarna vervolgens die groepjes werden aangehouden vanwege de openlijke geweldpleging. Eerder op de avond werden bij een ander opstootje bij twee arrestanten een mes en een luchtdrukwapen aangetroffen. Omstreeks 02.30 uur was het weer rustig in de wijk.

Trots op Schilderswijkers

Volgens burgemeester Van Aartsen is het aan de inzet van de vrijwilligers uit de buurt, in combinatie met het vakkundig optreden van de politie, te danken dat het beheersbaar is gebleven. Omdat de (vaak jonge) rolmodellen potentiële raddraaiers in een vroeg stadium tot de orde riepen, was de sfeer veel rustiger dan in eerdere nachten. Nadat de politie een grote groep personen aanhield op het Hobbemaplein omdat zij samenschoolden, was in één klap de angel eruit.
'Ik ben vooral trots op al die Schilderswijkers die samen met de politie hun wijk hebben teruggeëist van diegenen die de wijk de afgelopen dagen hadden gekaapt', aldus de Haagse burgemeester. Ook Paul van Musscher, politiechef van de eenheid Den Haag, is tevreden over de samenwerking met de bewoners: 'De bewoners ontvangen vandaag een brief waarin ze op de hoogte worden gesteld van de situatie in de wijk en waarin ze worden bedankt voor de samenwerking.'

Bromfiets- en scootercontrole

De politie heeft aan het begin van de avond op de Fruitweg diverse bestuurders van scooters en brom- en snorfietsen gecontroleerd. In totaal werden 12 scooters voor nader onderzoek meegenomen omdat het vermoeden bestaat dat ze niet voldoen aan wet- en regelgeving.

Onderzoek op basis van camerabeelden

De politie is nog steeds op zoek naar camerabeelden van de ongeregeldheden van de afgelopen nachten. Inmiddels heeft zij al diverse beelden van burgers binnengekregen via onder meer www.politie.nl

De politie verwacht de komende weken nog meer aanhoudingen te verrichten op basis van die beelden.