Ga naar content

Maassluizenaar aangehouden voor cybercrime

Laatste update:

Maassluis - Dinsdag rond 15.00 uur is een 22-jarige Maassluizenaar in zijn woonplaats aangehouden voor computervredebreuk, oplichting en witwassen. Hij wordt er van verdacht duizenden mails te hebben verstuurd met zogenoemde malware. Wanneer mensen op de link klikten, kon hij volledige toegang tot hun computer krijgen en bijvoorbeeld hun bankzaken beheren.

agenten van parate eenheid voor een woning

Zo’n drie weken geleden deed een Nederlandse bank hiervan aangifte namens een aantal klanten. Hun uitgebreide interne onderzoek hielp het tactisch politieonderzoek snel in een bepaalde richting. De rechercheurs deden verder onderzoek, vergaarden bewijs en zo sloot het net zich rond de Maassluizenaar.

E-mails

De man wordt er van verdacht duizenden e-mails te hebben verstuurd die leken op persoonlijke berichten van PostNL of incassobureau Intrum Justitia, maar ook links op een motorforum. In de e-mails werd gevraagd om op een link te klikken, om bijvoorbeeld de track-and-trace van een zogenaamd besteld pakketje te volgen of een niet-bestaande schuld te voldoen. De meeste ontvangers gooiden de e-mail weg, maar een aantal van hen klikten inderdaad op de link.

Oplichtingspraktijken

Daarmee gaven ze de computer van de verdachte ongemerkt de mogelijkheid om razendsnel een programma op hun computer te zetten, waarmee de verdachte beschikking kreeg over het gehele systeem. Hij kon meelezen in de bestanden en zien wat er getypt werd, maar ook namens de eigenaar online aankopen doen of via internetbankieren geld overmaken. In sommige gevallen, waar een extra code nodig was voor het bankieren, benaderde hij het slachtoffer van wie hij de computer geïnfecteerd had ook op andere manieren om zijn oplichtingspraktijken te kunnen laten slagen.

agent op de rug zichtbaar door opengeramde deur

Inval

Na een gedegen voorbereiding verraste de parate eenheid van de politie de verdachte met een inval in zijn ouderlijk huis. De politie zet het onderzoekt voort. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meer tips en informatie over het veilig gebruiken van internet vind je op de website www.veiliginternetten.nl.