Ga naar content

Politie voorkomt uitreis Syrie na inbeslagname telefoon

Laatste update:

Den Haag - In opdracht van het Openbaar Ministerie in Rotterdam nam de politie donderdag 4 februari in Den Haag een telefoon van een 16-jarig meisje in beslag. Onder leiding van de rechter-commissaris vond vervolgens een huiszoeking plaats. Hierdoor werd een uitreis naar Syrië voorkomen.

Naar aanleiding van dit handelen door de politie-eenheid Den Haag, in opdracht van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, is commotie ontstaan onder andere op social media. De politie benadrukt dat zij niet zelfstandig personen van straat haalt, maar direct na het verzoek van het Openbaar Ministerie heeft gehandeld. De politie voerde de uitdrukkelijke instructie van het Openbaar Ministerie Rotterdam uit, om de werkende telefoon van het 16-jarige meisje in beslag te nemen. Vervolgens vond een huiszoeking plaats onder leiding van een rechter-commissaris. Terrorisme heeft top-prioriteit waardoor de politie direct handelt op het moment dat het Openbaar Ministerie dit noodzakelijk acht.

De advocaat van het 16-jarig meisje, de heer Ruperti, meent dat er sprake zou zijn van vrijheidsberoving, mishandeling en belediging. Door dit te stellen verdraait advocaat Ruperi de feiten. De politie benadrukt dat hier geen sprake van is. De verantwoordelijkheid voor deze actie ten aanzien van het meisje is geinitieerd door het Openbaar Ministerie Rotterdam. De politie-eenheid Den Haag heeft hier uitvoering aan gegeven en deze opdracht op correcte wijze uitgevoerd. De uitspraken van de advocaat Ruperti heeft geleid tot een oproep tot een demonstratie in de wijk Hoefkade. De politie staat in verbinding met de mensen in deze wijk, de samenwerking verloopt voortreffelijk en dit wil de politie graag zo houden.