Ga naar content

Jongens brengen zichzelf in levensgevaar met imitatievuurwapen

Laatste update:

Rotterdam - Vrijwel dagelijks nemen agenten in Nederland echte vuurwapens op straat in beslag. Elke vuurwapenmelding wordt met die wetenschap uiterst serieus genomen. Doe daarom niet stoer op straat met een imitatievuurwapen. Zondagavond 10 juli hebben agenten wederom aanhoudingen verricht na een melding van een getuige dat een jongen rondliep met een vuurwapen. Dit keer ging het om een zestal jongens in de leeftijd van 13-18 jaar op de Berkenstein in Rotterdam die zichzelf in levensgevaar hebben gebracht met een imitatievuurwapen.

Centralist meldkamer kijkt op pc-schermen

Een getuige belde rond 19.00 uur de politie nadat hij een groep jongeren had gezien waarvan er een eentje een vuurwapen in zijn broeksband zou hebben. Agenten zijn er direct naar toe gegaan en vonden hen op de Berkenstein in Rotterdam. Ze pasten de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BTGV) toe om de jongens aan te houden. Dit is een standaardmethode bij vuurwapengevaarlijke verdachten, waarbij agenten hun eigen vuurwapen in de hand nemen. De groep vond het bijzonder amusant en luisterden niet naar de instructies van agenten. Integendeel. De 18-jarige jongen greep naar de tas die hij bij zich had. Hierop werd eenwaarschuwingsschot gelost, waarna de zes Rotterdammers doorhadden dat het geen spel was. In de tas zat, naar later bleek een niet van echt te onderscheiden imitatievuurwapen. Een 18-jarige moet niet rondlopen met zulke 'speelgoed'. Een agent trekt er zijn vuurwapen voor en een winkelier opent er zijn kassalade voor.

Nep of echt?

Rondlopen met een imitatiewapen kan ingrijpende gevolgen hebben, zo bleek zaterdag 9 juli jl. nog op het strand in Westkapelle waarbij een 15-jarige jongen in een camouflagebroek en bivakmuts een imitatievuurwapen richtte op de aanwezige recreanten. Bij het Politieteam Walcheren gingen alle alarmbellen af. Op Facebook schreven zij hoe ook dit incident ter nauwer nood goed is afgelopen.
De wapens zijn door Europese regelgeving legaal, maar het is verboden om er in het openbaar mee rond te lopen. Als mensen zich bedreigd voelen door een vuurwapen, nep of niet van echt te onderscheiden, dan grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en nep is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Bij zo’n aanhouding maken agenten gebruik van een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BGTV). Daarbij is de kans zeer reëel dat indien een verdachte niet aan de aanwijzingen van de agenten voldoet, hij te maken kan krijgen met een agent die zijn vuurwapen gebruikt.  Hoe de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten werkt, zie je in deze film van Pro 24/7:https://www.youtube.com/watch?v=rXYtDEue5eY

Bel altijd de politie!

De politie is blij met de alerte bellers. Soortgelijke meldingen komen de laatste weken vrijwel dagelijks voor. Elke vuurwapenmelding wordt uiterst serieus uitgelopen om de veiligheid van agenten en inwoners te garanderen. Inwoners van de regio verwachten dat, recente schietincidenten en vuurwapenvangsten geven er daarnaast alle reden toe. Zelden valt van een afstand te zien of een vuurwapen echt of nep is. Laat duidelijk zijn: denkt u iemand met een vuurwapen te zien, ga er dan niet vanuit dat het om imitatie gaat. Bel altijd de politie. Wekelijks houden we personen aan die met een écht vuurwapen op zak lopen.