Ga naar content

Korpschef eert collega's in Tuin van Bezinning

Laatste update:

Warnsveld - Korpschef Erik Akerboom was op donderdag 9 juni een van de vele deelnemers aan de elfde herdenking in de Tuin van Bezinning te Warnsveld. Daarbij leggen nabestaanden en collega’s een krans voor de politiemensen die tijdens hun werk om het leven zijn gekomen.

Tuin van Bezinning Akerboom

Tot de sprekers tijdens de plechtigheid behoorde secretaris-generaal Riedstra van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook politiestudent Dave Noldus memoreerde zijn omgekomen collega’s. ‘Herdenken is eren door te leren’, zei hij onder meer.

Persoonlijke herinneringen

Korpschef Akerboom haalde in zijn toespraak persoonlijke herinneringen op aan Iman Klaassen. Deze Opperwachtmeester van de Rijkspolitie werkte in het gebied van de toenmalige plaatsvervangende districtschef Akerboom. In 1992 werd hij na een achtervolging doodgeschoten. Een tragedie die grote indruk maakte op de huidige korpschef.

Unieke en belastende opdracht

Akerboom stond stil bij de impact van geweld op zowel politiemensen en hun thuisfront en wees op het grote belang van aandacht schenken aan de zorgen die politiewerk met zich meebrengen: ‘De namen van de politiemensen in deze tuin, waar leven en dood elkaar zo innig omarmen, doen een eensgezind appel op ons: zorg voor elkaar. Zorg voor de politiemensen die de handen van deze samenleving zijn. Die altijd klaarstaan – wat er ook gebeurt. Die een even unieke als belastende opdracht vervullen: in het uiterste geval geweld toepassen om geweld te stoppen.’

Eerbetoon

De Tuin van Bezinning is een nationaal monument. De politie richtte het in 2006 op voor de herdenking van en eerbetoon aan politiemensen die tijdens de uitoefening van hun werk door een ongeval of geweld zijn omgekomen. De Tuin van Bezinning ligt achter het Koetshuis van Huis ’t Velde in Warnsveld.

 

Informatie Tuin van Bezinning

Toespraak Erik Akerboom