Ga naar content

Update politiemedewerker aangehouden

Laatste update:

Utrecht - De 36-jarige politiemedewerker die afgelopen maandag 7 maart in Wijk bij Duurstede is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het plegen van een strafbaar feit, is op last van de Officier van Justitie te Utrecht op woensdag 9 maart 2016 in vrijheid gesteld. De man is nog verdachte en is lopende het onderzoek buiten functie gesteld.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij poging tot afdreiging van enkele tientallen personen. Afdreiging is afpersing zonder geweld of de dreiging van geweld.

Vanaf 30 april 2015 kreeg de politie meerdere meldingen van mensen die een chantagebrief hadden ontvangen. De meldingen kwamen met name uit Midden-Nederland maar ook uit andere delen van het land. In de brief werd aangegeven dat er van de geadresseerde foto’s waren gemaakt op een parkeerplaats. Uit onderzoek is gebleken dat het ging om parkeerplaatsen langs de A27 en de A1. Parkeerplaatsen die ook gebruikt werden als mannenontmoetingsplaats.

Om te voorkomen dat de foto’s openbaar gemaakt zouden worden, werden de geadresseerden gesommeerd een bepaald bedrag te storten. Zover bekend heeft geen enkele ontvanger van een brief hier aan gehoor gegeven.

De politie is naar aanleiding van de binnengekomen meldingen en aangiften in mei 2015 een onderzoek gestart. Gaandeweg het onderzoek kwam de man in beeld en maandag 7 maart j.l. is hij aangehouden. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.

Aangifte of melding

De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen een brief hebben gekregen maar dit niet hebben gemeld. De politie roept deze mensen op zich alsnog te melden.

De politie vraagt mensen die informatie hebben zich te melden:

  • Mensen die een soortgelijke brief hebben ontvangen en nog geen melding en/of aangifte hebben gedaan.
  • Mensen die ingegaan zijn op de betaling en die geen melding/aangifte hebben gedaan.
  • Mensen die informatie hebben dat het onderzoek mogelijk kan helpen.

Uiteraard wordt zorgvuldig en vertrouwelijk met de informatie omgegaan.

Mogelijkheden om contact met de politie op te nemen

  • Via het algemene nummer 0900-8844, Politie Midden-Nederland.
  • Via het Team Roze in Blauw 088-167 7277.
  • Via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via het meldformulier op www.meldmisdaadanoniem.nl
  • Via het Team Nationale Criminele Inlichtingen 079-345 8999.