Ga naar content

Politie waarschuwt voor snelwegoplichters

Laatste update:

Tilburg, Breda, Roosendaal - Een waarschuwing naar aanleiding van verschillende oplichtingsincidenten op de Brabantse snelwegen.

Nachtelijke verkeerscobtrole

De afgelopen tijd zijn er verschillende meldingen geweest van buitenlands sprekenden mensen die langs de snelwegen staan en proberen door kletsverhalen op te hangen geld te krijgen. Een voorbeeld: Op 18 maart 2016 rijdt een inwoner van Moergestel over de A58 naar huis. Net voordat hij bij Berkel Enschot de snelweg op wil draaien wordt hij tegen gehouden door een man die op de weg staat. Vlak bij staat een auto. De man geeft aan zonder benzine te staan en vraag om hulp, vooral om geld omdat hij dat niet heeft. Het slachtoffer geeft aan 20 euro te hebben en wil hem wel naar een benzinestation rijden. De man wil meer geld en geeft zijn telefoon en duur horloge als onderpand. Het slachtoffer rijdt naar een pinautomaat in Moergestel en zegt hem 200 euro te willen geven. Dat vindt de verdachte te weinig en hij ’eist’ 500 euro. Dat wordt het slachtoffer te gortig en hij gaat twijfelen aan het verhaal. Hij zegt een foto van de man te willen maken. Daarop loop de man weg zonder geld gekregen te hebben. 

Neptelefoon

In een ander geval wordt een telefoon als onderpand gegeven maar die blijkt nep te zijn. Ook in dit geval was er nog geen geld gegeven. Er zijn verschillende meldingen geweest dat er mensen op gevaarlijke punten langs de snelweg staan en om hulp zwaaien. Vaak is de politie gebeld maar kan dan de mensen niet meer vinden. Ze zijn dan al weggereden.

Advies

Als u een aanrijding ziet gebeuren of als alles er op wijst dat er net aan aanrijding gebeurd is stop dan veilig op de vluchtstrook en bel 112. Ga dan hulp verlenen. In alle andere gevallen: Stop in principe niet als er iemand langs de snelweg staat te zwaaien. Kijk direct welke snelweg u rijdt en welke richting. Kijk direct daarna welke hectometerpaal (groen bordje op iedere 100 m langs de snelweg) u passeert. Het ‘Li’ of ‘Re’ op dat bordje geeft ook aan welke richting u rijdt. Bel direct  handsfree 112 en meldt de situatie. Zo kan de politie snel gaan kijken.