Ga naar content

Maak het insluipers moeilijk

Laatste update:

Den Haag - Door ramen en deuren open te laten staan terwijl er niemand in de buurt is, geeft u dieven de kans ongemerkt binnen te komen. Met alle gevolgen van dien. In minder dan een minuut zien ze kans uw laptop, smartphone of tas mee te pakken. Om bewoners hiervoor te waarschuwen verspreidt de politie in de week van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 mei witte voetjes.

Met het mooie weer in het vooruitzicht gaan politieagenten de wijken en buurten in om via openstaande ramen of deuren een zogenoemd ‘wit voetje’ in woningen neer te leggen.
De politie wordt daarbij geholpen door gemeenten, buurtpreventen en scholieren. Met deze actie wil de politie laten zien hoe makkelijk het voor een insluiper is om binnen te komen en spullen te stelen.

Het aantal inbraken is nog steeds hoog. De politie maakt zich daar ernstige zorgen over. Natuurlijk doet de politie er alles aan om de daders te pakken, zoals een uitgebreid forensisch onderzoek en een buurtonderzoek. Maar de dader heeft dan al wel toegeslagen. Het voorkomen van een inbraak is minstens net zo belangrijk. Want soms wordt het een insluiper ook wel erg makkelijk gemaakt.
Met mooi weer staan ramen en deuren af en toe wagenwijd open. En niemand die in de gaten houdt of er iemand naar binnen glipt.

Tijdens eerdere acties bleek dat nogal wat bewoners zich niet bewust zijn van de risico’s als ramen en deuren openstaan terwijl ze zelf elders in huis zijn of even de deur uit. U kunt voorkomen dat in een moment van onachtzaamheid uw waardevolle spullen worden gestolen.

Dit kunt u zelf doen om insluiping te voorkomen

  • Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee.
  • Sluit ’s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht.
  • Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of -rek.
  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van een deur of raam in het slot zitten.