Ga naar content

Drankrijders betrapt, rijbewijzen ingevorderd

Laatste update:

Gelderland - Zondag 29 mei heeft de politie in Gelderland weer eens de nodige automobilisten betrapt op rijden onder invloed van alcohol, en in één geval harddrugs. Sommigen hadden geen geldig rijbewijs (meer), van twee bestuurders is het rijbewijs ingevorderd. De politie maakt tegen alle bestuurders proces-verbaal op.

Zondagochtend 29 mei ontving de politie om 07.15 uur al de eerste melding over een mogelijk beschonken bestuurder. Iemand was tegen een verkeersheuvel gereden op de Arnhemseweg in Apeldoorn. Een getuige zag de man naast zijn auto wankelen. Zowel de auto, als een lichtmast en een hek liepen schade op. De bestuurder bleek een 27-jarige man uit Rijssen. De politie kwam ter plaatse en nam hem een blaastest af. Hij bleek inderdaad onder invloed en blies op het politiebureau 365 ug/l.

Rond 07.45 uur zag de politie een auto de bocht om slingeren, de Bonenburgerlaan in Heerde op. De auto stopte en de bestuurder stapte meten uit. Hij ontkende gereden te hebben. Aangezien de politie de man zelf had zien rijden is hij meegenomen naar het politiebureau voor de ademanalyse. Hier blies de man, een 32-jarige inwoner van Wezep, 895 ug/l. Ook bleek hij niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

Rond 18.00 uur is een 29-jarige man uit Beuningen door de politie aan de kant gezet nadat de politie een tip ontving dat de man onder invloed van harddrugs achter het stuur zou zitten. De man is stilgezet op de Zeelandsestraat in Millingen. Hij had zichtbaar wit poeder rond zijn neus en bekende ook onder invloed te zijn van cocaïne. Hierop is hij aangehouden. Een GGD-arts kwam naar het politiebureau en heeft van de man een bloedproef afgenomen.

Rond 19.00 uur werd in Doetinchem een bestuurder betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Hij blies op het politiebureau 845 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Rond 21.00 uur botste een 72-jarige vrouw uit Doetinchem op de Rozengaardseweg in Doetinchem tegen een lantaarnpaal. De blaastest gaf aan dat de vrouw ruimschoots teveel gedronken had. De ademanalyse op het politiebureau is meerdere keren geprobeerd, maar wist de vrouw niet succesvol af te ronden. Haar rijbewijs is ingevorderd en een GGD-arts kwam ter plaatse en heeft een bloedproef afgenomen.

Om 23.45 uur werd een 45-jarige Apeldoorner betrapt op rijden onder invloed. Hij is op de Valkenweg in Apeldoorn aan de kant gezet. Zijn rijbewijs was al enkele jaren geleden ingenomen wegens rijden onder invloed. De man blies 500 ug/l en krijgt een proces-verbaal voor rijden onder invloed en rijden zonder gelig rijbewijs.

CBR maatregelen

Naast het proces-verbaal van de politie, waarmee een rechter de strafrechtelijke straf bepaalt, legt het CBR drankrijders in veel gevallen ook een zogenaamde bestuurlijke maatregel op. Dit kan bijvoorbeeld een verplichte cursus zijn, zoals de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). De kosten voor deze meerdaagse cursus moet de betrokkene ook zelf betalen.