Ga naar content

Politie schakelt publiek in bij identificatie verdachten voetbalrellen

Laatste update:

Doetinchem - De politie publiceert morgen foto’s van mannen die betrokken waren bij ongeregeldheden die plaatsvonden in Doetinchem na twee verschillende wedstrijden van De Graafschap eerder dit jaar. Na de wedstrijd De Graafschap – Ajax op 8 mei werden politiemensen bekogeld met stoeptegels en vernielingen aangericht. Na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op 22 mei liep een groot aantal supporters van De Graafschap het veld op en werden spelers en stewards belaagd. De politie heeft een grote hoeveelheid beeldmateriaal grondig onderzocht en publiceert nu voor het eerst foto’s van relschoppers die nog niet herkend zijn.

Beredenen Mobiele Eenheid

De politie publiceert vanaf woensdagavond 2 november op politie.nl eerst 27 foto’s van verdachten wiens gezicht geblurd is. Ook Bureau GLD, het opsporingsprogramma van Omroep Gelderland, besteedt morgenavond aandacht aan de rellen en toont enkele van deze geblurde foto's. De politie doet dit om deze verdachten nog één kans te geven zich te melden, voordat de politie hun foto herkenbaar publiceert. Een week later, op 9 november, publiceert de politie alle foto’s, zonder geblurde gezichten. Uitgezonderd de foto’s van verdachten die zich in de tussentijd gemeld hebben uiteraard. De personen op de foto’s worden allemaal verdacht van openlijke geweldpleging.

Harde aanpak

Elke vorm van geweld in de richting van politiemensen, andere mensen met een publieke functie en natuurlijk ook sporters en stewards wordt niet getolereerd en treden politie en OM streng tegen op. Daarnaast mag verwacht worden dat het bij voetbalwedstrijden draait om het voetbal, en er in en buiten een stadion géén ongeregeldheden plaatsvinden rond een wedstrijd. Dit in het belang van supporters, spelers, omwonenden en alle andere betrokkenen. Reden genoeg voor de politie om fors te investeren in het onderzoek naar de identiteit en precieze rol van alle relschoppers.

De Graafschap - Ajax op 8 mei

Bij deze wedstrijd zorgde met name een grote groep Ajax-supporters die met de trein richting Doetinchem was gekomen voor problemen. De groep dronk (veel) alcohol, was overlastgevend en had geen toegangskaart voor de wedstrijd. De groep ging lopend richting een café aan de Acacialaan, bleef daar hangen en daagde de politie uit. Nadat één van hen aangehouden werd richtte de groep zich op de aanwezige ME. Er werd met van alles gegooid naar de ME, met name met stenen. De ME en de bereden politie vormde een linie en dreef de groep terug. Na de wedstrijd liep de groep richting stadion en werden stenen gepakt uit tuinen en uit een spoorlijn, waarmee de ME opnieuw bekogeld werd. Er zijn diverse charges uitgevoerd door ME en bereden politie.

Drie politiemensen en twee politiepaarden liepen op 8 mei lichte verwondingen op. Zonder hun beschermende kleding en helmen was dat absoluut veel zwaarder letsel geweest. Één ruiter kwam ten val doordat er een tafel in de richting van paard en ruiter werd gegooid. Aan de zijde van de supporters is bij de politie bekend dat twee mannen gebeten zijn door een politiehond en een andere man een hoofdwond opliep omdat hij geraakt werd door een politiepaard.

Diverse geparkeerde auto’s liepen schade op door alles wat er door de lucht vloog. Naast de groep zonder toegangskaart, hebben diverse supporters afkomstig uit zowel het uit- als het thuisvak zich na de wedstrijd op het terrein van het stadion schuldig gemaakt aan openlijke geweldplegingen, zoals het gooien met spullen en vernielingen.

Rond de wedstrijd verrichte de politie 13 aanhoudingen. Ging om verdachten afkomstig uit het hele land. Onder hen ook twee mannen uit de harde kern van Ajax. 

De Graafschap - Go Ahead Eagles op 22 mei

Dit was het promotie-degradatie duel tussen beide clubs. Na verlies van De Graafschap zijn een groot aantal supporters van De Graafschap het veld opgegaan en werden spelers van Go Ahead Eagles geschopt en geslagen. Stewards grepen in en vormden een linie, en werden ook belaagd.

Buiten het stadion gooiden supporters met stenen naar de politie en naar bussen van Go Ahead supporters. Opnieuw moest de ME in actie komen om een eind te  maken aan de ongeregeldheden.

Er werden buiten het stadion 15 mannen aangehouden, voor onder meer openlijke geweldpleging, vuurwerk gooien en belediging.

De politie heeft in de afgelopen periode het vele beeldmateriaal van de rellen rond beide wedstrijden geanalyseerd. De beelden zijn eerst intern gedeeld, ook met de Amsterdamse politie, en gedeeld met de veiligheidsmensen van de betrokken clubs. Dit heeft al enkele herkenningen opgeleverd.

 

2016225800 / 2016253132