Ga naar content

Flinke vuurwerkvangst na anonieme tip

Laatste update:

Geldrop - Met dank aan een tip via Meld Misdaad Anoniem (M.) hebben wij vanmorgen in Geldrop een flinke vuurwerkvangst gedaan. In een schuur achter een woning in de Braakhuizen-Zuid werd voor ruim 170 kilo aan zeer zwaar vuurwerk gevonden: “Een levensgevaarlijke situatie”, zeggen experts van de politie.

Eind vorige week werd bij Meld Misdaad Anoniem een tip doorgegeven dat er vanuit de woning in zwaar illegaal vuurwerk gehandeld zou worden. Die tip werd nader onderzocht en dat leidde woensdag tot een bezoek aan de woning. In de schuur achter het huis werden enorme hoeveelheden vuurwerk gevonden. Het gaat onder meer om zo’n 300 Cobra’s, die een vernietigende explosiekracht hebben. Daarnaast werden nog zo’n 12 Chinese rollen aangetroffen.

Grote hoeveelheden

Ad Nieuwdorp is binnen de politie vuurwerkexpert en benadrukt de levensgevaarlijke situatie van zo’n hoeveelheid zwaar, illegaal vuurwerk: “Het gaat hier om extreme hoeveelheden. Wanneer er brand zou ontstaan in zo’n schuur midden in een woonwijk dan zijn de gevolgen niet te overzien. Sterker nog: je krijgt dan een massa-explosie en dat levert enorme schade op in de directe omgeving. Gelukkig is dat niet gebeurd”, zo stelt Nieuwdorp.

Honderden meldingen

M. krijgt jaarlijks honderden meldingen over de opslag en handel van illegaal vuurwerk. Dankzij deze tips worden duizenden kilo’s illegaal vuurwerk opgespoord. In veel gevallen ligt zwaar vuurwerk gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving, zoals vandaag weer bleek in Geldrop. In 2016 kwamen bij de politie Oost-Brabant zo’n twintig tips over illegaal vuurwerk binnen via Meld Misdaad Anoniem. Bij M. meld je over opslag, handel en transport van illegaal vuurwerk, vernielingen en vuurwerkbommenmakers. Dat kan online of telefonisch via 0800-7000.

Verder onderzoek

Voor de handel in illegaal vuurwerk worden door het Openbaar Ministerie zware straffen geëist. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding variërend van een fikse boete tot een gevangenisstraf. Wij zijn een onderzoek begonnen naar de bewoners van het huis en bekijken wie er precies verantwoordelijk is voor de gevaarlijke opslag. Een beveiligingsbedrijf wordt ingeschakeld in afwachting van de transporteur, dat het vuurwerk naar een speciale opslagplaats brengt. De kosten hiervan proberen we later te verhalen op de verdachte(n). Er is nog niemand aangehouden.