Ga naar content

Politie blij met aandacht voor problematiek daklozen

Laatste update:

Rotterdam - In de berichtgeving de afgelopen dagen wordt voorgesteld dat een agent een man in een t-shirt de straat opstuurde. Dat was niet de gang van zaken. De agent is bij de politie gegaan om hulp te verlenen. Dat doet hij dag in dag uit vol overgave. Hij is dan ook ontdaan door de felle reacties die kwamen zonder kennis van de context. Hij handelde naar eer en geweten en met oog voor de omstandigheden.

Maandagochtend trof de agent mensen aan die tussen de auto’s sliepen in een parkeergarage aan de Karel Doormanstraat. Onderdeel van een wekronde op uitdrukkelijk verzoek van ondernemers en bewoners in het centrum. Onder hen was ook de man in kwestie, een Oost-Europese man die er goed verzorgd uitzag. Deze man droeg een vrijwel nieuwe jas van een beveiligingsbedrijf dat veel werkt op de Lijnbaan in Rotterdam.

In Rotterdam zijn er regelmatig incidenten met mensen die zich voordoen als politie, waarbij bewoners maar ook toeristen worden overvallen of beroofd. Omdat het zijn inschatting was dat deze man, als hij in een winkel zou staan, zou worden aangezien als beveiliger, heeft hij de jas afgenomen. De man droeg een dubbele laag dikke winterkleding, had een tas met kleding bij zich, een deken en een slaapzak en was in het gezelschap van anderen. Het beveiligingsbedrijf was heel blij met de terugkeer van de jas.

Ondanks de aanleiding is de politie bijzonder blij dat de politiek aandacht geeft aan de problematiek met daklozen. De oproep om warme jassen te brengen voor zwervers is sympathiek. Het lost de onderliggende kwestie alleen niet op. Het buiten slapen, de verslavingsproblematiek, de toestroom naar Rotterdam en de vervuiling. Zaken die bewoners en ondernemers in het centrum zorgen baren.
Wij hopen daarom dat het in het aangevraagde raadsdebat over deze kwestie ook gaat over het maatschappelijke probleem.